Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Кекс није доручак

29.7.2016.

            Покрет 1389 поново изражава своју не малу забринутост за здравље становништва Србије. Култура исхране је на врло ниском нивоу, поготово у великим градовима и код људи који не живе у породичној заједници где један члан породице редовно кува и спрема храну, а таквих је пуно. Све више је оних који један или 2 оброка дневно замењују брзом храном.

Прехрамбена индустрија не води довољно рачуна о квалитету и саставу својих производа, користи се превише адитива, конзерванаса и нижеразредних намирница (сировина) које се разним методама обраде доводе до нивоа прихватљивог укуса али врло проблематичне исправности. Посебно су штетни сувомеснати проозводи.

Државни органи не показују превише бриге за проверу квалитета индустријских намирница нити за образовање становништва о правилној исхрани, а здрава исхрана је један од најважнијих чиниоца јавног здравља, што је општи интерес.

Последњих месеци су се појавиле најмање две врсте кекса које се рекламирају као замена за доручак! (натпис је понекад на енглеском језику: breakfast) Овакав маркетинг је врло штетан и њиме се пропагира то што просто није истина. Озбиљни породични људи се смеју оваквим (бесмисленим) рекламама, али млади људи су у опасности, јер још немају довољно животног искуства и нису формирали до краја своје ставове. Доручак је важан оброк, који има своје време, значај, хранљиве вредности, физиолошку функцију, итд. Кекс не може бити ни доручак нити замена за доручак нити иједан други оброк! Кекс у најбољем случају може бити део ужине или прилог уз чај или кафу.

Очекујемо да надлежни државни органи опомену несавесне произвођаче и оглашаваче који оваквим и сличним активностима маркетиншко-профитабилне природе угрожавају здравље пре свега младих, пропагирају погрешне вредности, стварају лоше навике и неповољно утичу на јавно здравље ради помодарства и уских интереса.

 

Здравље - погледајте