Насловна О нама Download Везе Контакт

Коме и зашто смета куповина одбрамбеног оружја?

16.01.2015.

С-300

После разних коментара на посету Димитрија Рогозина Србији и спомињања могућности да Русија прода Србији моћан оружани одбрамбени систем С-300, поставља се логичко питање: Коме и зашто смета куповина одбрамбеног оружја, тојест, коме смета српско одбрамбено оружје?

Србија је кроз историју, на жалост, имала много ратова у којима је велики проценат становништа настрадао, а често цивили у већој мери од војника - то је посебно изражено у 20. веку. Претрпели смо НАТО оружану агресију 1999. године. Тренутна безбедносна ситуација у региону или је нестабилна или неповољна као и скоро увек у последња два века.

Свака држава има право и дужност да заштити своје грађане од сваке агресије, а нарочито оружане и посебно спољашње, јер оне могу довести до смрти великог броја људи и то често недужних цивила. Срећом да постоји оружје које је искључиво одбрамбено (као раније на пример: штит, оклоп, кацига, капија, дебели зидови, итд) намењено заштити сопственог становништва од страних удара и које никог не угрожава и никоме не може да смета: такав је данас руски против-ваздушни систем С-300 који је дизајниран тако да са врло великом ефикасношћу (око 98 %) обара пројектиле и летелице које су на путу агресије. С-300 је стари систем, Руси већ имају С-400, итд. Куповина овог оружја значи мирнији сан за српске породице и много већу сигурност српског неба, а тиме и општа сигурност за све грађане.

Коме може сметати куповина одбрамбеног оружја? Само ономе ко или: 1) жели да Србија буде потпуно незаштићена и беспомоћна или 2) неко ко стварно планира да изврши оружану агресију на Србију. Није нам познато да постоји трећи одговор.

Србија је по броју становника, површини, економској снази, броју војника итд, мала земља и никоме није претња, али набавка С-300 и других одбрамбених система је заиста потребна како бисмо сачували бар минимум достојанства и суверености. Ова куповина нема везе са тиме да ли ће суседна Хрватска заиста купити од НАТО пакта ракете домета 300 км или не - у оба случаја наша обавеза је да се бранимо и не значи одустајање Загреба од ове куповине да смо ми апсолутно безбедни наредних 100 година. Исто тако, куповина не треба да буде превише зависна од цене; када је човеку дете болесно, да ли он пита колико лек кошта и може ли га приуштити? Са Русијом се могу договорити повољни аранжмани, плаћање на више рата на дужи рок, итд, како бисмо набавили потребно одбрамбено оружје.

 

Одбрана - детаљније

 

С-300: