Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Министарство Одбране Републике Србије

Предлог нове стратегије националне безбедности Републике Србије

Предлог нове стратегије одбране Републике Србије

          Јавна расправа о нацртима Стратегије националне безбедности Републике Србије и Стратегије одбране Републике Србије

Поштовани,

Покрет 1389 се од званичне регистрације фебруара 2005. године свестрано ангажује на подизању угледа Војске Србије и свих њених припaдника, на бризи за ветеране, за посебно поштовање према учесницима ратова, итд, због чега смо претрпели бројне непријатности, увреде, клевете, па и прогоне од стране разних организација, медија, политичара, новинара, итд, често финансираних из иностранства. 

Још 4. новембра 2013. године смо предали званичне дописе Влади Србије и Народној скупштини Србије са предлозима нових стратегија Националне безбедности и Одбране, с обзиром да је у периоду 2000-2012. извршна власт била екстремно наклоњена НАТО пакту што је знатно угрозило безбедносне капацитете Србије и довело друштво у опасност. Скениране дописе од 4.11.2013. Вам достављамо. 

Такође Вам достављамо и текстове предлога две стратегије у оригиналу из новембра 2013. који су заправо само модификације тадашњег предлога – вероватно Министарства одбране.

Суштински је важно ослањање на сопствене снаге и на војну сарадњу са Руском Федерацијом, која је у периоду дужем од два последња века трајни и поуздани савезник Србије у миру и свим ратовима, а такође и вето Русије у Савету безбедности УН је главна и суштинска препрека уласку такозваног „Косова“ (као независне државе) у ову најважнију међународну организацију.

Стога, молимо Вас да наш предлог узмете у разматрање и да нас сматрате учесником јавне расправе, без икаквих сопствених материјалних и других интереса осим наше жеље и континуитета у раду од преко 13 година, доказаног родољубља и снаге да се истрпе разни политички притисци, а све са циљем да сви грађани Србије буду безбедни и поносни, да се избегну сви могући конфликти, колико до нас стоји, и да будемо спремни да одговоримо брзо и ефикасно на све безбедносне изазове. Да би то остварили потребна су знатно већа буџетска издвајања за војску и одбрану, минимум два пута већа од садашњих.

Јака армија није терет држави, грађанима и буџету, већ напротив - гарант безбедности и учесник у стимулисању рада привреде. Развијене модерне европске државе имају веће војне буџете него што је укупни државни буџет Србије.

Сложен геополитички положај и историја бројних ратова са милионским губицима војног састава и цивила су јасна опомена да Србија треба да улаже у јачање војске.

Основе стратегије безбедности и одбране Србије су по нама поставили својим одлукама, говорима, вођењем битака, расподелом буџета и практичим деловањем (ангажовањем): Карађорђе, Милош Обреновић, кнез Михаило Обреновић, краљ Александар Обреновић, краљ Александар Карађорђевић; војводе: Живојин Мишић, Степа Степановић, Радомир Путник, Петар Бојовић и Павле Јуришић-Штурм. Овакве стратеге у последња два века вероватно да нема ниједна држава. Свака нова стратегија Националне безбедности и одбране се мора ослањати на наведене стратегије, адаптирати њима, бити њихов продужетак и наставак, бити једна целина у континуитету са њима. Све друго би био опасан авантуризам, неозбиљност, експериментисање и поигравање са државом, њеном безбедношћу и животима њених грађана.

Са надом да садашња кадровска поставка Министарства одбране зна да препозна и следи обрасце и путеве снаге и победе, ми вам достављамо наше предлоге поменутих стратегија. 

Нека Вам је Бог у помоћ.

Срдачан и искрен поздрав,
Покрет 1389

у Београду, 14. мај 2018.  

 

Учешће у јавној расправи Министарства одбране о две стратегије