Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Конференција "Један од нас" у Будимпешти 26. и 27. маја

28.5.2017.

1 of us

Друга конференција европске федерације организација за живот и људско достојанство „One of us“ (Један од нас) одржала се у Будимпешти 26. и 27. маја уз велику подршку Владе Мађарске и посебно Министарства за људске капацитете. Место одржавања је прелепи хотелски центар Варкерт Базар (или Castle garden centre) у Будиму поред Дунава. Истовремено се одржао и 11. самит Светског конгреса породица (асоцијација која окупља лидере из неколико десетина земаља ради заштите природне породице и традиционалног брака; први конгрес је био у Прагу 1997.) у Конгресном центру Будимпеште, а обе манифестације су се нашле под окриљем Породичног самита, чији главни покровитељ је Влада Мађарске. Председник Мађарске, Виктор Орбан, је лично подржао ове активности – Мађарска тренутно улаже велика средства у подршку породици и заслужено носи назив државе пријатеља породице (family friendly country). Амандманима на Устав 2011. године Мађарска је заштитила људски живот од зачећа, тојест од самог почетка, што је и правилно, праведно и хумано.

„Један од нас“ асоцијацију чине 36 организација из 17 европских земаља. Други самит (први је одржан у Паризу) је био више него успешан са пуно панела и изванредним говорницима, а организациони послови (превод симултани на више језика, радни материјал, инфраструктура, итд) су решени на импресивном нивоу, са великим бројем волонтера, итд. Главне теме су биле: абортус, еутаназија, сурогат материнство, вештачка оплодња, итд. Већина говорника је нагласила неопходност повратка хришћанским вредностима које су срце европске културе и цивилизације.

„Један од нас“ грађанска иницијатива је прикупила скоро 2 милиона потписа до новембра 2013. и тиме постала најјача грађанска иницијатива у Европи, али на жалост Европска комисија није усвојила њихове захтеве. Један од приоритета рада биће и даље ангажовање у правцу усвајања културе живота у европском законодавству.

„Савез за живот – Србија“ је представљала бројна делегација (географска близина Мађарске је веома помогла) и по први пут на конференцији „Један од нас“ – успостављени су бројни контакти са организацијама из Европе, Северне Америке и чак Африке што је било најпријатније изненађење за нас - са неколико удружења и представника (Кенија, Бурунди, итд) на високом организационом нивоу. Присутни су позивани и на фестивал За живот у Москви у августу. Конференција је завршена прелепом Симфонијом живота коју су извели симфонијски оркестар из Шпаније и два велика мађарска хора, укупно око 300-400 извођача на сцени. Велико хвала Немањи Зарићу, који нас је повезао са организаторима и дао важне информације које су омогућиле одлазак у Будимпшету.

Радојко Љубичић је од 22. до 25. маја боравио у Подмосковљу на позив све-руске мреже „За живот“ у оквиру окупљања окружних координатора ради анализе до сада учињеног на пољу заштите људског живота и смањења броја абортуса и развоја стратегије рада у будућем периоду. Русија има 9 округа (само московски округ има 39 милиона становника), а Србија је - што се тиче борбе против абортуса - сматрана 10. округом и Срби се доживљавају више као своји него као странци, што је заиста велика част, коју ипак треба оправдати. Главни организациони центар у Подмосковљу је квалитетно и богато опремљен са рачунарима, аутомобилима, штампаним и другим материјалом, и свим другим што је потребно за рад и координацију на огромној територији.

Хвала Богу за ове велике успехе! Борба за нерођену децу се наставља!

 

https://oneofus.eu

http://oneofusforum.eu/downloads/Forum-Budapest-Program.pdf

https://oneofus.eu/about-us/members/

https://wcf11.org

https://wcf11.org/brians-welcome-message

https://profam.org

http://prolife-fest.ru

 

 

Међународна иницијатива за забрану абортуса - детаљније