Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Култура комуникације

4.8.2018.

Култура комуникације телефоном

  • Ако причаш једним телефоном, па зазвони други телефон, не прекидај започети разговор већ настави и испоштуј саговорника, па се касније јави на други телефон (позови).   
  • Није лепо јавити се на телефон са: „Кажи“ или „Реци“ или „Аа“ и сл.
  • Не звати телефоном, слати поруке и сл. после 8 увече, ако није хитно.
  • Не шетати улицама, трговима и другим јавним местима са телефоном у руци, осим ако не очекујеш врло важан или хитан позив у то време.
  • Ако си у друштву нека телефонски разговор буде што краћи, како не би увредио или потценио људе у непосредном окружењу.
  • Разговор на јавним местима, посебно у јавном превозу, нека не буде превише гласан, како не би и други људи принудно слушали туђи разговор и тиме се нарушавао њихов спокој. Разговор у јавном превозу треба да буде што краћи.
  • Кад год је то могуће, треба потврдити пријем поруке (обавештења, позива и сл.) кратким одговором.
  • Не разговарати телефоном и не слати поруке током вожње. Уколико саговорник кога смо позвали вози, разговор треба одложити за време након вожње.
  • Уколико сам позван телефоном, али нисам у прилици, могућности да разговарам због тренутне заузетости, моја је обавеза да позовем касније ту особу, а не да ме она позове поново.  

   

  Култура разговора, комуникације (на састанцима)

  1) Излагање кратко и језгровито;
  2) Покренути само једну или највише две различите теме у једном краћем излагању (јер више од тога већина људи не може да прати и да квалитетно расуђује о њима);
  3) Не прекидати говорника (упадицама, коментарима и сл.);
  4) По потреби записати (тачно) изречено од стране другог и кратко и прецизно одговорити (реплицирати);
  Допустити реплику кратку ономе кога смо споменули у свом излагању (посебно ако је споменут у негативном контексту);
  5) Пожељно је стићи на састанак пар минута пре почетка састанка;
  6) Не повисивати тон током говора, јер то узнемирава друге и квари концепт састанка; своје евентуално незадовољство примерно артикулисати;
  7) Држати се актуелне тачке дневног реда;
  8) Прво решавати мање спорна питања, па затим прећи на спорнија, како оштра дебата не би нарушила и блокирала рад;
  9) Припремити добро унапред свој наступ, по потреби и одштампаним текстом, аргументима, итд. Бити спреман на озбиљно узимање учешћа у остварењу сопствене идеје; евентуалне учтиве и разумне критике не доживљавати лично и сујетно;
  10) Избегавати започињање реченице или говора речима „Ја“ или „Не - ...“ и сл;
  11) Састанак није фестивал идеја или реторике ни самохвалисања и слично, већ саборни сусрет ради представљања урађеног (сопствених резултата и пропуста), унапређења и боље координације рада и утврђивања плана рада за наредни период (по могућству са конкретним роковима, задужењима, итд).