Насловна О нама Download Везе Контакт

"Квинта" дестабилизује планету

Земље "Квинте" (САД, Енглеска, Немачка + Француска и Италија) су се самопрогласиле лидерима света, али ова објава је прошла млако, јер је јасно (и њима самима) да то више није истина. Ипак, ове земље већ 5 векова гаје амбиције и претензије владавине светом, које кроз разне прилике од колонија до најновијих војних интервенција покушавају да остваре. "Светска" економска криза је у ствари криза финансијског система Квинте, а она се прелила на оне државе које су биле снажно везане за овај систем, а таквих није мало. Квинта наравно покушава да се извуче из кризе и при томе, наравно, (осим у изјавама за јавност) не обазире се нимало на морал и међународно право.

Последња деценија је означила лагано, али сигурно економско тоњење Квинте и лаган, али сигуран успон азијских држава, а исто тако и успон Јужне Америке која се ослободила окова ММФ-а. Овакав миран, природан процес још једну или две деценије би значио да земље Квинте даље падају на светској лествици моћи и богатства, док се потпуно не утопе у просек, док би у први план избио далеки Исток. Наравно, овакав сценарио нимало није по вољи Квинти, која увек има низ трикова и метода како да се светски токови новца, моћи, утицаја, енергетике, радне снаге, итд, наведу на Квинтину воденицу.

Природни привредни токови, дакле, иду у прилог пре свега далеком Истоку, који је по броју становника, површини, менталитету становништва, образовању, технологији, инфраструктури, итд,у успону и са далеко већим капацитетом од Квинте. Прва два светска рата су се водила за превласт унутар Квинте, али сада се ривалство развија на линији: Квинта - Азија. Квинта покушава да низом смишљених потеза дестабилизује планетарне друштвене токове, не би ли тако добила прилику да их преокрене у своју корист, тојест да порази конкуренцију.

Ратови у Ираку и Авганистану су јасни примери. Одлука "Међународног суда правде" у Хагу (под диригентском палицом Квинте), да проглашење независности Косова и Метохије није у сукобу са међународним правом, је наравно изазвала реакције бројних сепаратистичких покрета у свету (детаљније о томе: линк). Овим се отварају политичке кризе, а потенцијално и оружани сукоби, што наравно погодује НАТО војној индустрији, атлантским политичким демагозима, а ствара могућност за нове војне интервенције НАТО-а ради наводног "мира", а у суштини ради успостављања атлантске хегемоније. Тиме Квинта стиче прилику да прошири делокруг свог утицаја, освоји нове ресурсе и оснажи своју улогу у свету.

Оваквим шпекулацијама и манипулацијама старе атлантске змије, само координирана међународна иницијатива може стати на пут. Потребно је што пре охрабрити мулти-цивилизацијско устројство света, које би оснажило све религије и цивилизације света да узму учешћа у решавању глобалних и регионалних проблема. Свака цивилизација мора преузети одговорност, не само за своје народе и своју културу, већ и за мир и равнотежу у свету. Не сме се допустити Квинти (тојест западној цивилизацији) да се понаша као светски полицајац у решавању сукоба које је махом сама и запалила. Народи сабрани у цивилизације, предвођени најјачим државама, треба да покажу способност одржавања и успостављања мира на планети (путем УН и других тела), иначе ће тај посао (што се више и не крије) обављати Квинта, тојест НАТО, по свом интересу, а што не иде у прилог остатку човечанства.