Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Лажни 1389 признао насилност

17.04.2012.

Лажни 1389, који је регистрован од стране државних органа јула 2010. са циљем специјалног психолошко-пропагандног рата против оригиналног 1389 је признао 17. априла 2012. своју насилну кампању где се пропагира бацање камених коцки. Представник лажног 1389 је пред екипом РТС неуверљиво покушао да фокусира акцију само на Косово и Метохију, мада је много таквих налепница лепљено и по Београду.

Страшно је то што је лажни 1389 (такозвани СНП 1389) уопште регистрован као легално удружење и то што Уставни суд Републике Србије суди овој криминалној групи, као да је у питању аутентична организација. Заиста је смешно то што државни органи и медији прећуткују да је изворни и једини 1389 ослобођен од стране Уставног суда, а предлог за забрану "1389" је одбачен, јер није приложен ниједан ваљан доказ.

Трагикомично суђење групи која се представља као "СНП 1389" понижава Уставни суд и државу Србију и све грађане. Ограђујемо се потпуно од насилних изјава и акција Мише Вацића и његових сарадника.

 
ОГРАЂУЈЕМО СЕ У ПОТПУНОСТИ ОД ПЛАГИЈАТОРСКОГ САЈТА (И СА ЊИМ ПОВЕЗАНОГ САДРЖАЈА): WWW.SNP1389.RS - детаљније

 

 

РТС, уторак, 17. апр 2012, 13:18 -> 19:42 - линк

Тужилаштво тражи забрану "СНП 1389"

Због сталног деловања усмереног на насилно рушење уставног поретка, Репубичко тужилаштво предложило Уставном суду забрану организације "СНП 1389". Уставни суд "пред тешком одлуком", рекао заштитник грађана Саша Јанковић.

Репубичко тужилаштво предложило је Уставном суду да забрани организацију "СНП -1389" због сталног деловања усмереног на насилно рушење уставног поретка, кршење Уставом зајамчених права и изазивања националне, верске, расне и сексуалне мржње и дискриминације.

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да би евентуална одлука Уставног суда да забрани организације "СНП1389" и "Наши" показала да демократија и институције у Србији нису довољно снажни да се одупру изазовима попут идеја које заговарају ове организације.

"Уставни суд одлучује о томе да ли су наша демократија, наше институције и друштво довољно снажни да се одупру оваквим изазовима редовним методама или је нужна забрана као ултимативно средство којим се брани неко друштво и демократија", рекао је Јанковић .

Он је новинарима у паузи јавне расправе о предлогу Републичког јавног тужиоца за забрану "СНП 1389" и удружења СНП "Наши" из Аранђеловца и СНП "Наши 1389" рекао да је Уставни суд "пред тешком одлуком" .

" 'СНП 1389' је консеквентно и континуирано угрожавало људска права и слободе, учествовало у насиљу и прокламовању мржње према другим народима и ЛГБТ популацији", рекла је заменица републичког тужиоца Гордана Јанићијевић у расправи пред Уставним судом.

Тужилаштво је затражило забрану регистроване организације "СНП 1389" коју представља Миша Вацић, и забрану нерегистрованиг организација "СНП Наши" из Аранђеловца и "СНП Наши 1389".

Гордана Јанићијевић је навела да је организација често мењала називе да би избегла поступак забране.

"Циљеви удружења објављени на њиховом сајту су и 'ослобођење и уједињење свих српских земаља у једну државу' - Србија, Црна Гора, Македонија, Република Српска и Федерација БиХ, бивша Република српска Крајина и северна Албанија - чиме се имплицира употреба насиља јер угрожава територијални интегритет суседних држава и нарушава добросуседске односе", истакла је Јанићијевић.

Према њеним речима, на сајту "СНП 1389" објављена честитка "срећан вам 11. јул, дан ослобођења Сребренице" чиме је ширена мржња према Бошњацима, а величани су људи одговорни за најтеже злочине.

"Организација је изразима 'нећемо дозволити' и 'учинићемо све' у борби против одржавања Параде поноса, имплицирала насиље", сматра заменица републичког тужиоца.

Расправи у Уставном суду присустовали су вођа "Образа" Младен Обрадовић и активисти "СНП 1389", који су делили пропагандни материјал те организације којима је Вацић представљен као носилац листе "СНП 1389 - Нови Београд зна" за предстојеће локалне изборе.