Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Лажни 1389 под окриљем власти

"Покрет 1389" (регистрован 21.02.2005.) као законска, легитимна и аутентична организација, покушава да се избори за своја најосновнија права. Агенција за привредне регистре је 15.07.2010. донела противзаконито решење о упису у регистар удружења грађана за "Српски народни покрет 1389"; ово је проширени назив постојећег Покрета 1389, који се користи већ годинама на интернет презентацији итд, а и назив са заштићеног жига интелектуалне својине (линк). Ово решење је директно у супротности са Законом о удружењима („Службени гласник РС“ бр. 51/2009 од 14. 07. 2009. године), члан 16, где дословно пише: Назив удружења не сме да буде заменљив са називом другог удружења нити да изазива забуну о удружењу, његовим циљевима или у погледу тога о каквој се врсти правног лица ради. (линк)

Правник и регистратор АПР (Агенције за привредне регистре) нису желели да преиспитају спорну одлуку, упркос нашем захтеву. Оваквим понашањем, бирократија Тадићевог режима гази најосновнија начела владавине права зарад политичких (идеолошких) интереса владајуће партије. Као и у другим сличним ситуацијама, показују се страх и невољност државних службеника, који спроводе одлуке које лично не подржавају, из страха од губитка посла. Погажене су основе поштовања ауторских права и интелектуалне својине, а тиме је и срозан међународни углед и кредибилитет Србије. Регистровањем новог "1389" и одбијајући да га обрише из регистра након интервенције легалног удружења, владајућа гарнитура је дала јавности још један кристално јасан доказ диктатуре и охолог односа према неистомишљеницима. На жалост овај неморални и мафијашки потез режима ће остати запамћен у свету као једна одлика која се приписује српској држави, што производи несигурност и неизвесност код потенцијалних инвеститора и сарадника. Овим је и вредност "1389. године" беспотребно проблематизована и политизована, што ствара простор за даље злоупотребе и угрожавање идентитета.

Надамо се да ће се надлежни државни функционери, што пре сабрати и поступити по закону, моралу и међународним нормама ауторских права и интелектуалне својине и избрисати из државног регистра бесправно унету групу.

14.10.2010.