Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Малишини утисци са Селигера 2014

18.08.2014.

Селигер 2014
(написано: 17.08.2014.  15:37)

Зовем се Малиша Анђеловић са пребивалиштем у Борчи, формално – неформални члан „Покрет-а 1389“.
Захваљујући вођи покрета 1389 Радојку Љубичићу боравио сам на сверуском омладинском форуму у месту Селигер. Селигер се налази на око 450-500 км од Москве (северозапад), у близини града Осташков-а и у близини манастира „Нилова обитељ“. Селигер је спој предивне природе, много језера (преко 100) – међусобно повезаних и пуно младих људи из целе Русије, бивших совјетских република и из целог света. Веома сам захвалан и организаторима Селигера и учесницима и гостима као и свим Русима на изузетно топлом гостопримству, организацији на највишем професионалном нивоу (у периоду када сам ја боравио било је више од 4000 људи, и сви су функционисали као један организам) и силном позитивном атмосфером.

Како изгледа један дан:  Устајање у 07:00; затим јутарње спремање шатора и око шатора; доручак; постројавање у 08:00 код велике сцене, тамо се раде јутарње вежбе уз музику или вежбе показују козаци или војници или фитнес инструктори или водитељи сцене; затим трчање око једног дела кампа; затим водитељи најављују програм и активности за дати дан, нпр. у 09:00 предавање (разна предавања, свака група иде на различите лекције), које траје до 11:00, онда друга лекција, онда од 13:00 до 14:00 ручак; онда опет поподневне лекције до 19:00; у 19:00 вечера; онда вечерње постројавање уз музику и извођаче који певају и играју уживо; онда се на великој сцени наставља музика до 24:00; у поноћ се све прекида и иде се на спавање.

Образовни програм се састоји од пројеката које учесници износе и лекција које држе разни предавачи. Лекције (предавања) су из разних области, говорило се о ситуацији у Украјини, о санкцијама, о ГМО, о трговини наркотицима и оружијем, о бившим совјетским републикама, о историји, о I светском рату, о II светском рату, о кибернетици, о намерном утицају људи на временске прилике, о реалним проблемима младих, о решењима проблема, о помоћи државних институција при запошљавању људи свих занимања, на томе се активно ради, о распаду СФРЈ, о агресији НАТО-а над Србијом, БиХ, Либијом, Сиријом и учествовању НАТО војника у Новоросији. Посебна пажња је посвећена црној трансплантологији у источној Украјини која се данас тамо масовно одвија, о збрињавању великог броја избеглица (око 1 000 000) из Украјине.

Затим тамо је био происутан и „Војно-историјски завод“ из Санкт-Петербурга који је излагао наоружање из I и II светског рата и са нама су реализовали реконструкције неколико великих битака уз употребу манаверске муниције.

Била је присутна и јединица „Ваздушно-десантне“ војске РФ која је презентовала савремено наоружање војске и спецназа и они су организовали гађања из АК-47 и показивали гађање из борбено-оклопног возила, топа и другог наоружања. Такође војници из те једијице су одржали показну вежбу борбу против терориста у насељеном месту, а насељено место је био наш логор.

Били су присутни и козаци, они су показивали вештине са мачевима, коњима ... показивали козачке игре и певали песме, у томе смо и ми учествовали, козаци су нас учили да играмо.

Затим одржане су лекције из руске етно музике – ту је био присутан и МЧС (Министарство за ванредне ситуације) који је презентовао опрему и возила који они користе и ону су држали лекције из веслања чамаца, гашења пожара, роњења, спашавања из поплава, преживљавања у природи.

Тамо се налази и библиотека и мобилна војна Руска православна црква где су вршене службе сваког дана. Дана 07.08.2014. после вечерњег постројавања сви смо ишли са свећама у рукама у манастир „Нилова обитељ“ где је одржан молебан за народ Украјине.

Тамо сам доживео и још много тога занимљивог, упознао много људи, сви су се са поштовањем односили према мени и према Србији, све је било одлично, никакву непријатност нисам доживео, све је било само позитивно, људи предобри, природа такође.

На једном великом предавању мене су питали пред свима какав је став Србије према ситуацији у Украјини, мој одговор је био:

Поштовани организатори, учесници, гости, Руси из Русије и из целог света, здраво и хвала вам на овом великом гостопримству. По питању Украјине српска власт се односи опрезно и неутрално, а српски народ је доживео на својој кожи шта је то НАТО пропаганда, шта је то НАТО бомбардовање и упркос снажној западној пропаганди чврсто стоји уз руски народ из источне Украјине и у потпуности подржава све што је руска дипломатија досад урадила и што ради по питању Украјине, а на проналажењу решења за мирно разрешење ситуације у Новоросији и српски народ стоји на располагању Руској Федерацији.

Велико хвала Покрету 1389, Селигер-у, Руској федерацији што су ми омогућили да присуствујем тако великим догађајима. СЛАВА РОССИИ

Опште о Селигеру - детаљније

Велико хвала нашим домаћинима Россия Молодая - линк

На слици: Малиша у средини

Поново Малиша у (руској) средини:

... и још једном :)

роњење са опремом: