Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Масони Великог Оријента Француске за улазак Србије у ЕУ

26.03.2011.

извор: Референдум: http://referendum-eu.rs

У свом обраћању новинарима, Велики Мајстор и старешина масона Великог Оријента Француске, др Гуј Арсизе, је између осталог рекао да тај масонски ред максимално подржава улазак Србије у ЕУ. То је и очекивано, с обзиром да се идеја "Уједињене Европе", приписује баш либералним масонским ложама, попут ове.

За обичног грађанина, тема масонерије је нешто мистично и нејасно, што углавном не излази ван оквира књига, филмова и популарних "теорија завере". Иако је тема масонерије за већину од нас далеко од нашег свакидашњег живота, чланци који су осванули ових дана у нашим угледним новинама (Политика, Новости...), открили су да је масонерија и те како присутна реалност, а не мит.

Наиме, по писању Политике и Новости, масони, тј. слободни зидари Великог Оријента Француске, су се пре две недеље окупили у Србији да би одржали свој тајни конгрес (од 11.03 до 12.03). Конгрес је у тајности одржан у Музеју Виминацијум, и на њему је присуствовало око 300 "браће у кецељама", који су дошли из разних земаља, као и из Србије. Масони су суботу, иза поноћи, обавили свој обред, тј. француски ритуал слободних зидара.

Претходних дана су одржали конференцију за штампу у Небојишиној кули на Калемегдану, где се старешина Великог Оријента Француске обратио окупљеним новинарима.

У свом обраћању, Велики Мајстор и старешина овог слободнозидарског удружења, др Гуј Арсизе, којег масони зову "светли, уважени брат", је између осталог рекао да масони Великог Оријента Француске максимално подржавају улазак Србије у ЕУ.

Подршка и залагање припадника масонерије за пројекат Европске уније, као и за улазак Србије у ЕУ, крајње је очекиван, с обзиром да се идеја "Уједињене Европе", приписује баш либералним масонским ложама, попут Великог Оријента Француске. Представници овог масонског реда се и званично сусрећу са високим представницима Европске уније, попут председника Европске комисије, Жозе Мануел Бароза.

Све већи број људи увиђа да Европска унија не штити интересе грађана, већ владајуће политичке елите и похлепних корпорација, кријући се лицемерно иза маски очувања људских права и европске културне баштине. По мишљењу неких еврокритичара, предвиђено је да Европска унија буде само једна фаза пре успостављања државе Уједињене Европе (види: Историја настанка ЕУ). Са новом државом - Уједињеном Европом, дошао би и потпуни крај европских националних држава, а културна различитост која је вековима красила Европу, утопила би се у Бриселском сивилу.

Једна од активности Великог Оријента Француске је и рад на смањењу утицаја верских институција у друштву, под паролом борбе за секуларизацију држава. Наиме, у фебруару 2010, бивши Велики Мајстор овог реда је изјавио да део покрета намерава да отвори канцеларију у Бриселу да би лобирао против пораста утицаја религиозних организација у институијама Европске уније. Такође, један од циљева Великог Орјента је и обједињавање свих европских масонских ложа у једну заједничку.


Извори:
Чланак Политике: http://politika.rs/rubrike/Drustvo/Svetli-uvazeni-brat-na-Kalemegdanu.sr.html
Чланак Новости: http://novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:323024-Viminacijum-Tajni-kongres-masona-Francuske
ЕУобсервер: http://euobserver.com/9/29500