Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Међународна научна конференција „Религија политика право“ – Будва 2. и 3. окт. 2015

7.10.2015.

Конференцију су веома успешно организовали Митрополија Црногорско-приморска, Институт за упоредно право из Београда и Центар за проучавање религије и верску толеранцију ФПН БУ. На почетку дводневног рада у прелепом амбијенту будванског манастира Подмајне, приказан је обимни зборник 50 научних радова, научних делатника из Црне Горе, Србије, Русије, Италије, Аустрије и Француске. Велику већину радова су усмено образложили аутори. Радојко Љубичић је у реферату изнео најважније теме свог научно истраживачког рада: „Државно учење митрополита московског Филарета, са основама Православне државотворности“.

Захваљујемо на гостопримству манастирима Подмајне, Режевићи и Свети Петар Цетињски; љубазном монаштву и београдским научним институтима. Лепо уклопљен спој еминентних професора друштвених наука са младим истраживачима на постдипломским студијама произвео је лепу научну атмосферу и резултате који ће помоћи да се ова недовољно расветљена тема (однос три велика друштвена поља) потпуније и веродостојније спозна што ће бити од велике користи не само Црној Гори. Међу најистакнутијим учесницима су: Елена Гускова из Русије, Душан Батаковић директор Балканолошког института САНУ, др Јован Ћирић, др Велибор Џомић, итд.

Поменут је и предлог новог закона о верским слободама у Црној Гори и констатовано је да он има велике процедуралне пропусте и грешке, нема историјско утемељење, нема научни основ, нема објективне критеријуме и вредности који би га оправдали, нема подршку јавности, није одобрен током јавне расправе, итд.

 


http://mitropolija.com/zakljucci-medjunarodnog-naucnog-skupa-religija-politika-pravo/

http://mitropolija.com/u-manastiru-podmaine-zavrsen-medjunarodni-naucni-skup-religija-politika-pravo/

http://spc.rs/sr/podmaine_medjunarodni_nauchni_skup_religija_politika_pravo

http://mitropolija.com/u-manastiru-podmaine-ce-2-i-3-oktobra-biti-odrzan-medjunarodni-naucni-skup-religija-politika-pravo/

http://in4s.net/index.php/u-oktobru-medjunarodni-naucni-skup-religija-politika-pravo/

https://radiosvetigora.wordpress.com/2015/09/3...

http://comparativelaw.info/

http://svetigora.com/audio/download/17615/07.10.2015.%20KATEDRA_2.%20dan%20naucnog%20skupa%20u%20Podmainama.mp3

 

Православна државотворност - погледајте