Насловна О нама Download Везе Контакт

В. Британија: референдум о изласку из ЕУ?

08.03.2011.

1389 преноси чланак српског аналитичко-информационог центра "Референдум" (http://referendum-eu.rs) о могућности одржавања референдума у Британији о изласку из ЕУ:

У Великој Британији анти-ЕУ расположење све више узима замаха и све су чешће јавне расправе на тему да ли Британија треба да остане чланица ЕУ или да изађе из те заједнице. Постоји могућност да ће на следећим парламентарним изборима значајне странке у Великој Британији изаћи са предлогом за референдум о останку/изласку Британије из ЕУ.

Док се у Србији безусловно води политика да "ЕУ нема алтернативу" и у то име се доноси велики број одлука по наредби ЕУ које су деструктивне по читаву земљу, у неким водећим и развијеним земљама ЕУ се увелико води расправа о њиховом могућем иступању из Европске уније, због све већег незадовољства народа услед економске нестабилности и диктатуре која долази из Брисела.

Наиме, после Аустрије у којој је у 2010. години покренуто прикупљање потписа за референдум о изласку Аустрије из ЕУ, у Великој Британији анти-ЕУ расположење све више узима замаха и све су чешће јавне расправе на тему да ли Британија треба да остане чланица ЕУ или да изађе из те заједнице.

Британски лист "Индепендент" у чланку објављеном 19.02.2011. извештава да постоји могућност да ће на следећим парламентарним изборима три највеће странке у Великој Британији изаћи са предлогом за референдум о останку/изласку Британије из ЕУ.

Наиме, Лабуристичка странка, конзервативци и Либералне демократе помињу могућност референдума, али свако из својих разлога.

Конзервативци су отворено за излазак из ЕУ, а њихово противљење ЕУ се појачало после спора са Европским судом за људска права у вези неких одредби. Либералне демократе, који су про-европски настројени, залажу се да се одржи референдум када следећи пут Британија буде у прилици да потписује пристанак на важне промене у уређењу ЕУ. Међу Лабуристима, који су званично такође про-ЕУ странка, одређени функционери помињу могућност референдума за излазак или останак у ЕУ, сматрајући да би сигурно победила про-ЕУ струја и да би се на тај начин то питање затворило бар за једну генерацију. Међутим, одређени припадници те странке сматрају да би се десило баш супротно и да би евентуални референдум довео евроскептицизам до тачке кључања.

На јавној расправи одржаној 19.02.2011. под називом "Британија и Европа: унутра, напоље или негде између", на којој су учествовали политичари различитих погледа по том питању, чуло се и мишљење да је вероватније да ће у Британији у блиској будућности бити расписан референдум не о останку или изласку из ЕУ, већ само о променама Лисабонског уговора уколико до њих дође. Наиме, по предвиђањима полтичара Џона Стивенса, економска криза у Европској унији ће у блиској будућности довести до нових, суштинских промена у Лисабонском уговору, већих него што већина људи мисли. У том случају, британској влади ће бити врло тешко да игнорише те промене.

Чланак "Индепендента": http://independent.co.uk/news/uk/politics/labour-weighs-calls-for-referendum-on-europe-2219289.html

Извор: http://referendum-eu.rs/Britanija_referendum_eu.html