Насловна О нама Download Везе Контакт

Са благословом Његовог Преосвештенства епископа
рашко-призренског и косовско-метохијског Артемија

Покајање – једини излаз

Из искуства знамо: сваки рат је трагедија за један народ. У сваком рату страдају колико криви, толико и још више недужни. Од међународних сукоба страшнији је и трагичнији само братоубилачки рат који се води између фракција истога народа. Ту је свака жртва подједнако велика, свака рана подједнако непреболна. Но, сваки рат са неке тачке гледишта може бити мање или више оправдан, мање или више неправедан. Рат, пак, који нема никаквог оправдања, који је неправедан у свим својим сегментима, јесте „рат без објаве рата”, рат против немоћних и недужних. Управо такав ужасан рат бесни деценијама у земљи Србији и сваке године односи стотине хиљада невиних живота. Тај рат који константно траје и који се даноноћно води јесте рат против нерођене српске деце. У том рату постоје и концентрациони логори. Модерни „Јасеновци” – државне клинике – раде даноноћно. Фабрике смрти брекћу од посла. У Јасеновцу, оном правом, злогласном, за четири године убијено је 700.000 Срба. Страшно, зар не? У модерним „Јасеновцима” за годину дана се убије 220.000 нерођених Српчића, а по приватним „мини фабрикама смрти”, ни броја се не зна. Када се овом ужасу придода чињеница да је у Србији годишњи морталитет већи од наталитета за 20.000, сусрећемо се са болним сазнањем: годишње у Србији нестане град од 20.000 становника. Где нас то води, јасно је. Наша нација биолошки умире. А онда се чудимо шта нас све сналази! Љутимо се на све и свакога, од комшије па до самога Бога. Тражимо кривицу код других за наша страдања у последњих петнаестак година. Само никако да се сетимо и погледамо себе у огледалу.
У светлу реченога о „белој куги”, о броју абортуса, неминовно се намеће питање: која казна за Србе и Србију може бити велика и непримерена? Чак и судбина Хазара којој свесно срљамо у сусрет – а то је потпуни нестанак Срба као нације са лица земље – мала је према злочину који сами над собом чинимо.
И најзад питање: има ли Србима спаса из тога пакла у коме се као народ крчкамо? Да, има! То је – свенародно покајање. Срби да постану свесни свога греха и злочина према себи самима; да се покају, а то значи: да престану тај грех чинити. А онда, и само тако и као народ и као држава бићемо спасени. Тада ће, и само тада, и Косово као српска колевка имати своју будућност у таквој новој, покајаној, обновљеној и подмлађеној Србији.
Стога, Срби и Српкиње, браћо и сестре, тргнимо се! Нема се више куд, дошли смо до ивице пропасти: државу само што нам нису разорили, Косово и Метохију само што нам нису отели, и неће стати само на томе... Ако овако наставимо, ако будемо само немо посматрали све што нам се догађа и на све будемо само слегали раменима, онда ћемо у блиској будућности постати мањина у сопственој држави, некаквом новом Београдском пашалуку, а у даљој – ко зна, можда нас уопште неће ни бити. Можете ли то да појмите? Можете ли мирно да спавате? Многи ће рећи: „Али шта ја ту могу да урадим, ништа не зависи од мене.” Управо супротно, све зависи од нас. Од наше воље и жеље да се као народ покајемо и затражимо помоћ од Бога. Јер Он је обећао: „Иштите и даће вам се, куцајте и отвориће вам се.” И још: „Све што иштете у својој молитви, верујте да ћете примити, и биће вам”... „Све је могуће оном који верује”. Ако верујемо нашем Богу и од Њега тражимо спасење, добићемо га. Три године за редом на дан Светог Саве иконе у српским црквама плачу. Плачу над нама, над нашом равнодушношћу и малодушношћу, плачу због нас, уместо нас. Подсећају нас шта би требало да чинимо. Када ми заплачемо, оне ће се осмехнути.
Позивамо вас да се прикључимо сабору небеских молитвеника за спас Србије и српског народа свугде: најпре на Косову и Метохији, али и у Јужној Србији, у Рашкој, у Војводини, Босни... Прикључимо се макар овим малим молитвеним правилом, ако не можемо неким већим, и сећајмо се: од наше истрајности и усрдности зависи наша будућност.

 

 

Aкатист свемогућем Богу при најезди искушења

Кондак 1
Заточнички Војводо и Господе, радости и весеље слугама Твојим, где си Ти – тамо нестаје сваке жалости; где Тебе нема – тамо је свака радост празна. Погледај на мене грешнога, пропадам у јаду моме; посети ме спасењем Твојим, вапијем Ти: Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Икос 1
Творче Ангела и Тосподе Сила, да би спасао палога човека,  Ти се ниси згадио девичанске утробе, а доцније си претрпео пљување и срамну смрт, Сине Божји, јер си благ и човекољубив. Сећајући се тога, и ја се ево усуђујем да Ти приступим и да Те са сузама молим: Господе, о Господе мој, милосрдни Спаситељу мој, спаси ме, пропадам! Господе, о Господе мој, дошао си да спасеш не праведнике него грешнике – избави ме од ових искушења! Господе, о Господе мој, недуге си наше узео на Себе и болести понео – исцели патње срца мога! Господе, о Господе мој, крстом си Својим мир свету подарио – даруј мир Свој земљи нашој! Господе, о Господе мој, смрћу си Својом смрт умртвио – умртви сва лукавства нечастивога нагрнула на нас! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 2
Видевши многе примере човекољубља Твога на људима Твојим, ево и ја се усуђујем да подигнем очи своје к Теби Који живиш на небу: Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; избави ме горког јада овог и туге, и удостој ме да Ти с радошћу и весељем певам: Алилуја!

Икос 2
Створио си нас као разумна бића, Створитељу наш, а ми разгневисмо благост Твоју, Спаситељу, зато си нас с правом ударио муком овом. То  ми увиђамо, и кајући се прибегавамо к Теби, молећи се овако: Господе, о Господе мој, не узврати нам по гресима нашим, него поступи с нама по милости Својој! Господе, о Господе мој, сачувао си нас у младости нашој – сачувај нас и од непријатеља наших који нападају на нас! Господе, о Господе мој, Крепости и Надо наша, укрепи нас, изнемогавамо духом и телом. Господе, о Господе мој, Утехо душе моје, утеши ме тужног! Господе, о Господе мој, Наставниче мој, настави ме на пут спасења! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 3
Силни у биткама, Господе, дођи нам у помоћ – малаксавамо! и буди нам Заштитник од видљивих и невидљивих непријатеља наших!  Ето, отац мој и мати моја оставише ме; пријатељи моји и ближњи моји далеко одступише од мене, али Ти, Оче сиротана и Заступниче удовица, буди По
моћник беспомоћноме који Ти пева: Алилуја!

Икос 3
Небо Ти је престо и земља подножје, Боже силни и страшни; од Тебе дрхте Херувими и Серафими и све Небеске Силе,  не одгурни мене који сам прах и пепео, али се усуђујем обратити се Теби, Свудаприсутноме и Свемоћноме, и говорити: Господе, о Господе мој, крени силу Своју и дођи да нас спасеш из руку силника и неправедника! Господе, о Господе мој, Тебе се сви боје и дрхте – поштеди нас, јер страх и трепет дођоше на нас, и тама смрти покри нас ради грехова наших! Господе, о Господе мој, Ти се одеваш светлошћу као ризом – просвети ме помраченог мукама и невољама животним! Господе, о Господе мој, Ти си простро небо као кожу – простри и на нас покров заштите Твоје! Тосподе, о Господе мој, Ти си Сила која речју држи сав свет – даруј мир Свој ништавној души мојој и свој земљи нашој! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 4
Потапани страховитом буром усковитланог живота овог, ми пружамо руке своје к Теби, Сине Божји, и као што си спасао Петра тонућег, тако и нама пружи крепку руку Своју, и избави нас од садашњег искушења овог, да бисмо с радошћу и с благодарношћу певали Теби: Алилуја!

Икос 4
Чух, Господе, реч Твоју дивну коју си рекао: „Призови ме у дан невоље своје и избавићу те, и ти ћеш ме прославити". Ево, из дубине очајања мога усуђујем се слободно приступити к Теби, овако говорећи: Господе, о Господе мој, сагреших небу и Теби,  прими ме као што си примио блуднога сина! Господе, о Господе мој, Ти си цариника оправдао не фарисеја – немој се судити са слугом Својим, јер се нико жив неће оправдати пред Тобом! Господе, о Господе мој, премудрости Наставниче, настави ме правдом Твојом! Господе, о Господе мој, Даваоче разума, подај ми разум да узмогнем избегавати препредене лукаве нападе ненавидника мојих! Господе, о Господе мој, Ти на смирене погледаш, види муку моју и труд мој, и јави ми милост Своју! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 5

Божанском крвљу милог Сина Твог Исуса Христа помирих се с Тобом, Оче Небесни; али се ево опет враћам у грех и западам у безакоња, зато ме с правом кажњаваш овом љутом невољом. Но услиши ме, Господе и Боже мој, у дан искушења овог, и посети ме милошћу Својом, и дај ми спасење Твоје, јер Ти покајнички вапијем: Алилуја.

Икос 5

Давид, видевши где га пророк Натан изобличава због онога што учини, дође к себи и исповеди грех свој, и рече: „Сагреших пред Господом, и услиши ме Господ, и уклони грехе моје“. А ми недостојни, иако сагрешисмо више од њега, не родисмо родове покајања; зато и наиђоше на нас ове страшне невоље и искушења; но милостив буди и нама који Ти се овако молимо: Господе, о Господе мој, Ти си укрепио Мојсија против Амалика – укрепи и нас силом с висине, да не паднемо под теретом искушења овог! Господе, о Господе мој, Ти си самилосно погледао на Језекијине сузе – погледај оком самилости Своје и на проливање суза наших пред Тобом! Господе, о Господе мој, Ти си услишио Манасијине уздахе – услиши и уздахе срца нашег! Господе, о Господе мој, Ти на висинама живиш и на смирене погледаш – погледај и на нас грешне! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 6
Проповедник покајања, Претеча Твој, Сине Божји, много пута довикује савести нашој: „Покајте се и родите родове достојне покајања“. Али ми грешни не марисмо за то, стога нас и постиже праведни гнев Твој, јер напасти, велики немири и међусобице и невоље нападоше на нас. Но Ти, Господе Боже, Спаситељу мој, пре но што нас осудиш, даруј нам време покајања, да усплачемо због злих дела и Теби завапимо: Алилуја!

Икос 6
Нека тузи нашој засија утешна реч Твоја, Спаситељу мој, коју си изрекао: „Иштите, и даће вам се“. Бежећи од таме очајања, ми са надом на Твоје човекољубље прибегавамо к Теби, молећи се овако: Господе, о Господе мој, Утехо моја, утеши ме – у искушењу сам! Господе, о Господе мој, Заштитниче мој, заштити ме од оних што устадоше на мене! Господе, о Господе мој, помози ми, јер изнеможе душа моја од муке ове! Господе, о Господе мој, Уме предвечни, даруј ми да свагда имам на уму доброчинства Твоја, и да никада не паднем у очајање очекујући милост Твоју! Господе, о Господе мој, Крепости моја, укрепи ме да без смућености иштем од Тебе помоћ Твоју! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 7
Злочестиви цар Навуходоноосор хотећи некада да погуби невине младиће, нареди да их вргну у пећ огњену, али Ти, Оче Небесни, посла Ангела Свог да расхлади разбуктали пламен, пошљи и нама, Господе, утеху Своју, нама – слугама Твојим. Јер иако сагрешисмо, ипак не одступисмо од Тебе, већ Теби, Јединоме Истинитоме Богу, поклањамо се, и кличемо: Алилуја!

Икос 7

Ти се дивно прослави у Египту, Господе Боже Израиљев, јер си погледао на злопаћење и муку изабраних људи Твојих, и вапај си њихов услишио. Услиши стога и нашу молитву и спаси нас који вапијемо к Теби: Господе, о Господе мој, Ти си некада избавио људе Израиљце из руку непријатеља – избави и нас из понора суровости, несреће, братоубиства и мржње! Господе, о Господе мој, ти си изабране људе Твоје, Јевреје, извео из земље Египатске,  изведи и нашу земљу из ропства греху и међусобном непријатељевању!  Господе, о Господе мој, Ти обустављаш борбе – обустави опаке клевете против Цркве Твоје свете и људи Твојих! Господе, о Господе мој, Ти си војску Фараонову потопио у Црвеном Мору, потопи мноштво неправди наших у мору милосрђа Свога! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 8
Оче Небесни, злим делима својим ја одбацих себе од милости Твојих, удаљих себе од правде Твоје и поробих себе сујетном свету овом; стога ме и витла љута невоља, и ево тонем у дубоким вртлозима очајања, но Ти, као жалостив и човекољубив, прими ме заблуделог, и спаси од ове напасти мене који вапијем к Теби: Алилуја!

Икос 8

Сав сам опседнут искушењима, јадима, и из понора мука подижем очи своје к Теби Који живиш на небу: услиши плачевни вапај мој: Господе, о Господе мој, Ти си сунчаном светлошћу обасјао дан – просвети душу моју, помрачену тамом таштине овога света! Господе, о Господе мој, Утешитељу Преблаги, испуни Божанском утехом грешну душу моју! Господе, о Господе мој, Твојом се речју небеса утврдише – утврди нас у исповедању пресветог Имена Твог! Господе, о Господе мој, на Херувимима ношен и од Серафима слављен, прими од нас грешних мољење које Ти приносимо! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 9
Изворе сваке милости и Даваоче разума, Преблаги Утешитељу, научи нас шта да говоримо пред Тобом: јер потамни ум наш, смућиван искушењима и невољама, и помрачише се душе наше; испуни их Твојом Божанском утехом, да Ти с радошћу запевамо: Алилуја!

Икос 9
Најречитији говорници не могу изразити обиље доброте Твоје и љубави према роду људскоме, Сине Божји, јер си понизио Себе узевши обличје слуге. Стога не одбаци ни нас који неизмерно грешимо, али са страхом пред Тобом стојимо и овако Ти се молимо: Господе, о Господе мој, Пастиру Добри, Ти си душу положио за овце – избави и нас, овце стада Твога! Господе, о Господе мој, нас ради исмејани и бијени, и на крсту приковани, ради тих самих страдања Својих сачувај нас од исмевања видљивих и невидљивих непријатеља! Господе, о Господе мој, Безгрешни, међу безаконе разбојнике увршћени, избави нас из руку врагова видљивих и невидљивих! Господе, о Господе мој, Твојом се раном ми исцелисмо – исцели срце наше, изранављено искушењима и свакодневном жалошћу! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 10
Желећи да изабрани Тобом Израиљ спасеш од насиља египатског, Ти си из купине која је огњем горела позвао Мојсија, слугу Твога, и рекао му ово: „Видех невољу народа свога у Египту, и чух вапај њихов“; стога погледај и сада, Господе, на злопаћење и страдање православних људи Твојих, избави нас и спаси од погибли, да са благодарношћу запевамо Теби: Алилуја!

Икос 10
Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, буди милостив и нама слугама Твојим, погруженим у тузи; посети, укрепи нас који Ти се овако молимо: Господе, о Господе мој, Ти си Апостоле научио да говоре друге језике – научи и нас страху Твоме! Господе, о Господе мој, Ти си мученике пред мучитељима испуњавао неустрашивошћу – даруј и нама да неустрашиво стојимо за правду против греха, непријатељства и мржње! Господе, о Господе мој, Свети, освети верне Твоје, освети душе наше, да будемо достојни назвати се домом Твојим! Господе, о Господе мој, Светлости и Даваоче светлости, просвети нас, помрачене тамом невоља! Господе, о Господе мој, Ризнице добара, не лиши нас дарова благодати Твоје! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 11
Преблаги Господе, не презри нас који Ти свеумилно појање приносимо и скрушеним срцем Ти се молимо за предстојеће људе и за сву земљу нашу: одврати лице Своје од грехова наших, али не одврати лице Своје од слугу Твојих, и услиши брзо нас који Ти тужно певамо: Алилуја!

Икос 11
Христе Боже, Истинита Светлости, светлошћу благодати Своје просвети помрачене страстима душе наше грешне, да Ти се радо молимо, говорећи овако: Господе, о Господе мој, не погуби нас кукавне, који нисмо исправили живот свој, а усудили смо се стати пред Тобом! Господе, о Господе мој, загреј нас топлином у мраку љутог искушења! Господе, о Господе мој, блистање Славе Очеве, облистај нас светлошћу заштитништва Твога! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 12
Из доброте и љубави к роду људском, Оче Небесни, послао си Јединородног Сина Твог, Господа нашег Исуса Христа, који на земљи с људима поживе, а касније, иако Безгрешан, би увршћен међу безаконике и крвљу Својом обнови иструлелу грехом природу нашу, и сав свет научи певати: Алилуја!

Икос 12
Певајући Твоје неисказано човекољубље, Христе Боже, јер си ради спасења нашег изволео претрпети крст и смрт, ми исповедамо и правосуђе Твоје, јер си истином и праведним судом Својим навео на нас невољу ову, грехова наших ради. Но Ти који си дошао да зовеш не праведнике него грешнике на покајање, услиши и нас који Ти се овако молимо: Господе, о Господе мој, Јагње Божје, Ти узимаш грехе света – узми од нас тешко бреме грехова наших! Господе, о Господе мој, Ти си као Јагње вођен на заклање – помози нам да без роптања претрпимо нагрнуле на нас невоље и муке! Господе, о Господе мој, Ти си подерао Адамово рукописаније – подери рукописаније безбројних грехова наших! Господе, о Господе мој, Ти си разбојниково покајање примио – прими покајање и нас грешних! Господе, о Господе мој, васкрсење мртвих – васкрсни душе наше умртвљене гресима! Господе, о Господе мој, подизање палих, подигни нас пале! Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 13
Свемилостиви и свеблаги Господе, Боже мој, заштито злостављаних и надо безнадежних, погледај оком самилости Своје на страдање и невоље људи Твојих и ради милости Твоје спаси нас, земљу нашу, и све људе који певају Теби: Алилуја! (трипут)

И опет: икос 1 и кондак 1.

МОЛИТВА У ТУЗИ ДУШЕВНОЈ

Господе Исусе Христе, помози ми. Тешком чамотињом притиснут сам; животне невоље и искушења, и многобројне нужде и туге витлају ме и придављују; тужна је душа моја, не одвајај се од мене, Светлости Незалазна, него свагда борави у мени, јер без Тебе је – мука и невоља, а са Тобом – успокојење и радост. Свемогућом силом Својом учини да од мене побегне мрачни облак смућујућих ме мисли и нерасположења, да ишчезне јад и туга срца. Господе, нека ме не смућује бреме греховно, и нека се у Теби, Спаситељу нашем оправдам, јер си Ти  „умилостивљење за грехове наше“ (1 Јн. 2, 2), пострадали на крсту ради грехова наших. Нека ме не смућују житејске невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти Једини Добар и Човекољубив; дао си утеху верним слугама Својим, говорећи: „Нећу те оставити, нити ћу од тебе отступити“ (Јевр. 13, 5); „Може ли жена заборавити пород свој...? А да би га и заборавила, ја нећу заборавити тебе“ (Ис. 49, 15). Ти си кроз уста апостола Твог рекао: „Понизите се под силну руку Божију, да вас узвиси када дође време. Све бриге своје пренесите на Њега, јер се Он брине за вас“ (1 Петр. 5, 6-7). Господе, ево ја многогрешни сву муку своју, све бриге и главобоље своје, преносим на Тебе, Спаситеља мог, и јецајући вапијем Ти: укажи ми благовремену помоћ Твоју у свима искушењима и невољама мојим, које Сам знаш, и све уреди на добро, по светој и спасоносној вољи Својој. Нека ме не смућују људске неправде и увреде; опрости ближњима мојим неправде и увреде, а мене грешног помилуј, опрости ми грехе, и не лиши ме заштите Своје и милостивог благослова Свог, да бих могао смело говорити: „Господ је помоћник мој, и нећу се бојати; шта ће ми учинити човек?“ (Јевр. 13,6). О, жалостиви Господе, почуј тужну душу моју; умири је и избави је; сачувај је под кровом доброте Своје у све дане живота мога, и Сам управи живот мој ка спасењу, молитвама Владичице Богородице и свих Светих Твојих. Амин.

 

МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ЗА СПАС СРПСКОГ НАРОДА
(ОСОБИТО НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ)

Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас (три пута).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше имена твога ради.

Господе помилуј (три пута).Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Оче наш Који си на небесима, да се свети Име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивог.

Псалам 3: Господе, како је много непријатеља мојих! Многи устају на мене. Многи говоре за душу моју: нема му помоћи од Бога. Али Ти си, Господе, штит који ме заклања, слава моја; Ти подижеш главу моју. Гласом мојим вичем ка Господу, и чује ме са свете горе Своје. Ја лежем, спавам и устајем, јер ме Господ чува. Не бојим се много хиљада народа што са свих страна наваљују на мене. Устани Господе! Помози ми, Боже мој! Јер Ти бијеш по образу све непријатеље моје; Ти разбијаш зубе безбожницима. Од Господа је спасење. Нека буде на народу твом благослов твој.

Псалам 69: Боже, похитај да ме избавиш; Господе, да ми помогнеш! Нека се постиде и посраме који траже душу моју! Нека уступе натраг и осрамоте се они који ми зло желе! Са стидом нека се врате натраг и осрамоте они који ми говоре: тако, тако! Нека се узрадују и узвеселе Тобом сви који траже Тебе, Боже, и који воле спасење Твоје; нека стално говоре: велики је Господ. А ја сам сиромах и бедан, Боже, помози ми! Ти си помоћ моја и избавитељ мој, Господе, не закасни!

Псалам 141: Гласом својим ка Господу вичем, гласом својим Господу се молим. Изливам пред Њим мољење своје, тугу своју пред Њим казујем, кад изнемогне у мени дух мој. Ти знаш стазу моју. На путу којим ходам сакрише ми замку. Погледам надесно, и видим да ме нико не зна; нестаде ми уточишта, нико не мари за душу моју. Вичем к Теби, Господе; велим: Ти си уточиште моје, део мој на земљи живих. Чуј јадиковку моју, јер се мучим веома. Избави ме од оних који ме гоне, јер су јачи од мене. Изведи из тамнице душу моју, да славим Име Твоје. Око мене ће се окупити праведници када ми учиниш добро.

Теби, Богородице, Војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге твоје, узносимо победне захвалне песме јер смо се избавили од зала; но и сада, пошто имаш моћ непобедиву, ослободи нас од свих опасности, да ти кличемо: радуј се, Невесто неневестна!

 

Тропар Св. кнезу Лазару (глас 3): Красоту зажелев славе Божје, у земаљском Њему благоугодио си, и уручени ти талант добрим трудом удвостручио јеси. Њега ради и боривши се до крви, и отуд плату за муке своје, као мученик примио си од Христа Бога. Њега моли да спасе прослављаче твоје, Лазаре.

Тропар Св. српским мученицима (глас 8): Због верности Богу и Божијој правди, пострадасте телом, земља се растужи, ал` спасосте душе, небо се весели; а преци се ваши распеваше небом, на капији раја сретоше вас с песмом: „Имена су ваша у књизи вечности, улазите у рај, децо бесмртности”. Ми на земљи род ваш кличемо вам углас: мученици нови молите се за нас.

МОЛИТВА БОГОРОДИЦИ

 

О Пресвета Госпођо, Владарко Богородице! Ти си узвишенија од свих Анђела и Арханђела, и драгоценија од свеколике творевине; ти си помоћница онима којима је неправда учињена; ти си нада безнадежнима; ти си заступница убогих, утеха ожалошћених, хранитељка гладних, одећа нагих, исцељење болних, спасење грешних. Ти си помоћ и заштита свим хришћанима! О, свемилостива Госпођо, Дјево Богородице, Владарко, милошћу својом спаси и помилуј благоверни православни род наш; спаси, Госпођо и помилуј слуге твоје: најсветијег патријарха нашег (име), високопреосвећене митрополите, архиепископе и епископе, и сав свештенички и монашки чин; благоверне чланове управе, војеначалнике, градоначалнике, христољубиву војску и све православне хришћане. Заштити их часном ризом својом и умоли, Госпођо, Христа Бога нашег, који се из тебе оваплотио без семена, да нас својом вишњом силом наоружа против невидљивих и видљивих непријатеља наших. О, свемилостива Госпођо, Владарко Богородице, подигни нас из дубине греховне и избави нас од глади, погибије, земљотреса, помора и потопа, од огња и мача, од најезде туђинаца и међусобног рата и распри, од напада вражјих и шкодљивих ветрова, од смртоносне ране и сваког зла. Подај, Госпођо, мир и здравље слугама твојим, свим православним хришћанима, и просвети им ум и очи срца на спасење. И удостој нас, грешне слуге твоје, царства Сина твог, Христа Бога нашег. Јер је моћ Његова благословена и свепрослављена, са Беспочетним Оцем његовим и са Пресветим, Благим и Животворним Духом његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ

 

Господе, Боже сила, Боже спасења нашег, Боже који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смирене слуге и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас, и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам Ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: помози нам, Боже Спаситељу наш, и избави нас ради славе имена твог, да не би рекли непријатељи наши: „Гле, оставио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и спасава”, него да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца Твоја, увек заштићавана твојом влашћу. Покажи нам, Господе, милост Твоју, да би се и на нас примениле речи које је Мојсије рекао Израиљу: „Будите одважни, стојте, и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас”. Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе православну веру нашу и нас, да се посраме и смире. О Господе Боже наш, Спаситељу, Снаго, Надо и Заступништво наше, не помени безакоња и неправду народа твог, и не окрени се од нас у гневу Своме, него милостиво и снисходљиво посети своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве намере оних који нам зло мисле; суди онима који нас вређају, и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе животе своје за Веру и Отаџбину, и дај им нераспадљиве венце у дан праведног Суда Твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

(Ко хоће више од овога, може по сопственом нахођењу укључити у ово правило и неке друге псалме (на пример: 33,34,43,63,73,82), или неки акатист (рецимо: „Свемогућем Богу при најезди искушења”), или се молити на бројанице „Господе Исусе Христе, СинеБожји (или Пресвета Богородице) спаси српски народ и земље од сваког зла”.)

 

ЧИТАТИ СВАКОГ ДАНА У 19 h ИЛИ 22 h.