Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Нацрт увођења смртне казне у Србији

26.11.2023.

 

Ако требамо и морамо да бирамо између, са једне стране, живота стотина и хиљада праведних људи, стабилности, суверености и просперитета државе, и, са друге, стране, живота једног или неколицине суровох злочинаца без савести, онда је јасно шта треба изабрати. 

Суђење по оптужници која може довести до смртне казне, треба да буде кратко и ефикасно, од 3 до 6 месеци. На пример, на Уставном суду пред 15 судија, да би се максимално спречили пристрасност, политички притисци споља и изнутра, итд. 

Разлози за смртну казну треба да буду кристално јасно дефинисани, пре свега два недела: 1) велеиздаја (високих државних службеника); и 2) покушај насилног, оружаног преузимања државне власти. 

Злочини који се кажњавају смртном казном не застаревају, тако да високи државни функционер који почини велеиздају може неко време да се крије од руке правде захваљујући привилегијама позиција у власти и политичке моћи итд, али када профункционише правна држава и / или када више не буде у круговима власти, онда га чека заслужена казна и тога треба да сви буду свесни. Са друге стране, они који покушају да изведу оружану револуцију и насилно преузму власт, неће моћи да се "извуку" бекством у иностранство или застаревањем поступка, или политичким нагодбама, итд. 

Треба строго спречити политичке и страначке злоупотребе приликом покретања поступка и доношења пресуде за смртну казну. 

Поступак суђења треба да буде строго праведан и законит, са јаким доказима и поузданим сведоцима, отворен за јавност. Омогућити окривљенима све могуће правне, информационе, техничке и друге погодности у својој одбрани.

Увођење смртне казне није знак укидања или слабљења демократије или владавине права, што се види на примеру САД. Кина је практично решила проблем наркоманије, трговине дрогом, итд, захваљујући смртној казни. 

Србија је током 20. и 21. века доживела неколико велеиздаја државног руководства (високих државних функционера), оружане револуције у којима је грубо нарушен државни правно-политички уставни поредак. То нас је довело у врло тешку историјску ситуацију велике политичке несигурности, нестабилности и непоузданости, а при томе и до губитка територија, прогона нашег становништва (егзодуса), привредног пропадања, изручења високих официра војске и полиције који су бранили државу по налогу државног врха страним центрима моћи (онима који су вршили агресију против нас), управо по налогу државног врха, итд. 
Такве ствари, уколико се понове, могу нашу ослабљену и исцрпљену државну конституцију довести до новог великог слома - али овог пута без поправног испита и могућности обнове!! То не смемо дозволити ради будућих покољења, генерација којима морамо оставити уређену државу и минималну сигурност.

Живот је комбинација права и обавеза. Свако има право на слободу: мишљења, говора, изражавања, несагласности, итд, али и обавезу да поштује права и слободе других, правни поредак и сувереност државе.

Смртна казна је мач са две оштрице: једна је окренута ка власти ради заштите државе и народа од велеиздаје, а друга оштрица је окренута против противника власти (опозиције) ради заштите државе и народа од револуције, гиљотине, преврата, анархије, хаоса, падања под власт страних сила, итд.

 

рубрика: Поредак или револуција

 

Познати руски проповедник отац Андреј Ткачов захтева увођење смртне казне у Русији:

о.Д.