Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Један од доказа да се над српским народом на Косову и Метохији спроводи организовани терор са циљем етничког чишћења, тојест уклањања Срба и свих трагова српске културе, вере, живота на Космету, су и напади на Србе повретнике, који су прогнани највише 1999. године након НАТО бомбардовања и 17. марта 2004. године. Врше се напади на повртанике, који само желе да се врате својим домовима и да наставе живот на својим имањима. Ево једног таквог случаја који преноси Радио Београд:

http://www.radiobeograd.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=35579&Itemid=90

НОВИ НАПАД У СЕЛУ ЖАЧ КОД ИСТОКА НА КОСМЕТУ

20.05.2010 14:27

На шаторски камп 22 српска повратника у селу Жач, код Истока, синоћ је поново отворена ватра из аутоматског оружја. ''Полиција је у време напада била на улазу у камп, а трагови пуцања виде се на порушеној кући, која служи за спремање хране", навели су повратници. Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је да је синоћни напад на повратнике у село Жач, код Истока, део стратегије за поновно прогањање Срба повратника. ЕУЛЕКС, како је рекао, не сме више немо да посматра насиље и да га само декларативно осуђује. Богдановић је запитао како је могуће да се инциденти у том селу стално понављају ако повратнике штити Косовска полицијска служба, како је могуће да она није открила виновнике ни једног напада и значи ли то да је КПС саучесник. ''Све то наводи на закључак да се КФОР-у и КПС-у не може препустити заштита косметских Срба'', закључује Богдановић и захтева да и ЕУЛЕКС и КФОР најзад реагују, пронађу нападаче и  повратницима у Жач пруже потпуну заштиту. Богдановић инсистира да међународна заједница обезбеди повратак прогнаних, који Приштина упорно спречава не презајући ни од примене насиља. Представници 29 српских избеглих породица самоиницијативно су се у марту вратили у село Жач у општини Исток, али су од тада више пута били каменовани.
Повратку Срба у Жач противе се локални Албанци, тврдећи да међу повратницима има оних који су чинили злочине током рата.
Повратници одбацују оптужбе Албанаца, истичући да у Жачу није било никаквих злочина и да се у крајњем случају не би вратили на своја имања да међу њима има имало кривице коју им Албанци намећу. Пре рата у том селу је живело око 50 српских породица са око 200 чланова. Било је и десетак албанских кућа и између 50 и 60 кућа Египаћана, Рома и Ашкалија.

Жач, Косово и Метохија