Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Насилна (анти-демократска) американизација

Промоција демократије: Америчка нова формула за промене режима

Русија данас, објављено: 18. новембра, 2010

http://adm.rt.com/usa/news/democracy-promotion-usa-regime/

01.12.2010.

Вашингтонска формула за промене режима је претрпела „козметичке“ промене 1980-их. Трудећи се да осигура да су Амерички политички и економски интереси заштићени, ЦИА је стајала иза многих државних удара против демократски изабраних лидера, од Ирана до Чилеа.

Ти демократски режими су замењени бруталним диктаторским режимима и владама, које су починиле нечувене злочине против властитог народа.

Почетком 1980-их, ужаси насиља и терора који су се ширили целом Јужном Америком, су постали неподношљиви за јавност. Од ескадрона смрти, до „инквизицијских“ затвора за мучење, па све до масакрирања политичких опонената, латиноамерички генерали  који су тренирани у Америци, постали су широм света симбол кршења људских права.

Да би могли да наставе, овај пут отворено, са подршком диктаторским режимима, Американци су изашли са новим концептом промене режима; са концептом који звучи и изгледа много боље - „промоцијом демократије“.

Коцепт те „промоције демократије“ је прост; финансирати, тренирати и политички подржати локалне опозиционе снаге свуда око света, које подржавају Америчку агенду.

Др Виљем Робинсон је један од најистакнутијих експерта на тему Вашингтонске иницијативе за промоцију демократије, написао је књигу „Промовишући Полијархију“.

„У Јужној Америци, Источној Европи са „Рибонским Револуцијама“, у Африци, на Блиском Истоку, истински преко целог света, Америка је успоставила те различите „механизме“ који сада продиру у грађанска друштва и политичке системе тих земаља, које су мета Америчке „промоције демократије“, осигуравајући резултат који ће задовољити Вашингтонске спољно-политичке циљеве,“ казао је Робинсон.

Лоренс Вилкерсон, бивши Шеф Особља бившем Америчком Државном Секретару Колину Пауелу, је казао, „Ми то чинимо кроз сурогате и невладине организације, и уз помоћ локалних људи за које се сматра да су поштени, а у ствари нису. Да ли смо нешто научили из свега тога? Можете да се кладите! Да ли то сада радимо боље? И на то можете да се кладите! Да ли је то што радимо и даље нечувено и  неморално? Него шта је!“

Дакле, док су циљеви и даље исти, ЦИА није више у првом плану, већ је то Америчка агенција за међународни развој (USAID) и њени партнери, који на себе преузимају главну улогу.

Ален Вајнтајн, један од оснивача Националне Демократске Донорске агенције (NED), објаснио је Вашингтон Посту 1991., „Пуно тога што ми чинимо данас јавно, пре 25 година ЦИА је радила тајно.“

И попут ЦИА-е; Америчка Агенција за међународни развој, Национална Демократска Донорска Агенција, као и велики број других сличних агенција, за тај рад примају новац директно од Америчког Конгреса.

Милиони и милиони долара Америчких пореских обвезника сваке године се троше на финансирање политичких организација и кампања у различитим земљама широм света, да би се промовисала Америчка агенда. Многи Амерички грађани нису свесни чињенице да се њихов новац троши, да би се они (Америчка нација) мешали у, утицали,  и директно учествовали у унутрашњим стварима других нација,“ казала је Ева Голингер, која се бави испитивањем Америчке „промоције демократије“ у Венецуели.

Тај коцепт организовања и извођења промена режима употребом „промоције демократије“, је изазвао огромну критику, не само у иностранству, већ и код куће у Америци.

Конгресмен Рон Пол је написао својевремено „Посебно је Орвеловски  и цинично називати Америчке манипулације избора у страним земљама „промоцијом демократије“. Како би се ми Американци осећали, када би на пример Кинези дошли у нашу земљу са милионима долара, да би подржали одређене кандидате које сматрају пријатељским према Кини?“

„Мислим да је страшно, да користимо наш новац, не само за Војску и ЦИА, већ и да би наметнули те „програме“ који кажу:  „то је што морате да урадите“ и на тај начин утичемо на унутрашње односе у страним земљама. Ми немамо право на то, то неће изаћи на добро, натераће многе људе широм света да гледају Америку са гађењем,“ изјавио је Конгресмен Пол за „Русија Данас“.

Пепе Ескобар, кореспондент „Времена Азије“ у Јужној Америци, изјавио је да Амерички програми „промоције демократије“ се користе политичким и другим поделама у другим земљама да би остварили и координисали властиту агенду.

„Користе се локални људима“, казао је Ескобар. „Комбинују њихове локалне преокупације и неспоразуме са класичном и веома широком Вашингтонском агендом.“

Мета Америке су нације које им стратегијски конкуришу или сметају, као и режими који су антагонистички према Америци. У свему томе  идеја водиља је: стратегија широке и тоталне доминације Пентагона и ЦИА-е.

Ескобар је такође објаснио да су често (у случају овде наведених земаља) анти-владине поруке емитоване кроз водеће корпорацијске медије у Бразилу и Венецуели, који су индиректно повезани и под утицајем Америчких организација, попут „Дома Слободе“ и Националне Демократске Донорске организације.

Он верује да ће временом у контексту свега овога, друге нације, попут Кине, почети да користе своју економску моћ да утичу на Америчке изборе; што се наравно неће десити преко ноћи.

„Они (Кина) још увек не разумеју праву снагу и значење речи „мека моћ“(soft power)  и „паметна моћ“(smart power), казао је Ескобар. „Можда ће им требати још цела једна генерација да би разумели начин на који Запад размишља.“

Русија Данас
Превод: Миодраг Новаковић

http://adm.rt.com/usa/news/democracy-promotion-usa-regime/