Насловна О нама Download Везе Контакт

Интервју

О тренутном  стању у северном делу Космета и све горем положју Срба  за „Геополитику” говори др Марко Јакшић 

Немамо подршку од властите државе ! 

Кроз положај свих избеглица, њихов вапај за кору хлеба, за голи живот јасно се види и однос српске Владе према КиМ, према свим Србима који живе на Косову и Метохији 

Садашње  прилике  у Косовској Митровици, односно северном делу Косова,  мање више су стабилне.Онај ко жели упорно да поремети постојеће стање јесте, пре свега, ЕУЛЕКС.Он има задатак да,  у оквиру своје мисије, омогуће Албанцима са успоставе контролу и на овом подручју.То је, заправо, ЕУЛЕКС-ов најважнији задатак.Уједно је ударна песница за спровођење албанске државности- каже за „Геополитику” Марко Јакшић говорећи о грчевитој борби српског народа да се сачува овај део Космета.

Тврдите  да, нажалост, актуелна власт у Срби не показује велико интересовање да помогне конкретно овдашњим Србима, чак тврдите -  да раде супротно!
–Тако је. Навешћу вам само један  пример који то потврђује. ЕУЛЕКС је као део полицијских снага КиМ недавно са државом Србијом потписао споразум о успостављању граница,!Да се разумемо,  ЕУЛЕКС није самостална мисија, већ је под јурисдикцијом, такозваног Министарства правосуђа, тзв. владе Косова! Делује, дакле, у оквиру полиције Косова, КПС!Они су ти који су потписали споразум са државом Србијом о успостављању границе између Централне Србије и Косова и Метохије!Србија се, практично, тим чином одрекла овог нашег простора, ваљда због Шенген виза.Са друге стране, српска држава је  сада онемогућила Србе са КИМ, који су до сада узимали документа у месту живљења, пребивалишта, дакле, овде, у Грачаници, Штрпцама.. да то и даље чине.Сада морамо због сваког документа да путујемо у Београд. Не може да буде- земаља „једна земља, а два господара”! ЕУ је признала државност КИМ, односно највећи број земаља, а по њима – Србија нема право да нама издаје документа. Апсурд! Коси се са свим  принципима. Прелазимо по 500 километара да бисмо добили личне карте, пасоше, а колико сам упознат, воде се преговори о потпуном признавању њиховог, шиптарског правосуђа.

Колико је то опасно за српско становништво и њихов опстанак, овде на нашим  просторима од памтивека?
То значи да овдашњи Срби морају да признају Врховни суд Косова, законе Косова, значи да тим чином буду жртве- натеране да признају ту фамозну  независну косовску самопрограшену државу.  То је управо оно што је Србија потписала, а тиче се контроле простора, у документу јасно пише граница. Нигде не пише административни прелаз!То је свакако доказ да је  Београд на посредан начин признао  ту наказну , вештачку државу на нашој земљи. Још нешто, Запад овде покушава на све начине да направи нестабилно подручје.Овде, ипак, није нестабилно, јер не признајемо законе косовске државе.Ми Срби се боримо да очувамо КиМ у саставу Србије, од тога не одустајемо, а наша држава се сложила са „пузајућим признањем”!

Како сада функционише ЕУЛЕКС?
– Они се налазе на нашим улицама, патролирају и можда помало зазиру од Срба из Косовске Митровице, јер им Срби свакодневно показују са су итекако свесни „задатка ” ЕУЛЕКС-а – да се коначно реализује, испуни Ахтисаријев план. Понављам они су ту да Албанцима осигурају државу. Додуше, труде се да не буду пуно уочљиви и да не провоцирају Србе.Они обезбеђују насеље Беђани и за потребе шиптарске државе,  обезбеђују изградњу кућа и станова. На тај начин директно се угрожава српско становништво на севеверном делу Косова.

 Отпор Срба из Брђана био је  својевремено у центру пажње, каква је  сада  ситуација?
– Довољно је рећи да се, нажалост, у протеклих десет година Срби не враћају у своје куће. Јер за њих није безбедно, и веома мало кућа је изграђено за наше сународнике, који желе да се врате. За Албанце се без икаквих проблема граде куће, станови, зграде, па чак и тамо где их никад нису имали.Тако је у и Брђанима, где треба да се узгради више од 150 кућа - читаво ново шиптарско  насеље. Замислите, без проблема то финансира влада Косова и неке америчке невладине организације, албанска мафија која тргује дрогом и белим робљем.Све у циљу да се ту по сваку цену лоцира ново шиптарско  насеље, које је својеврстан клин, између северног дела Косовске Митровице и општине Звечан. Фактички,  да буду,  Србима „иза леђа”. ЕУЛЕКС је ту да спречи сваки отпор, евентуалну  побуну Срба. Звучи невероватно, после оних демонстрација Срба у Брђанима, свакодневно је ангажовано око 800 полицајаца службеника КПС.Све то је припреман сценарио да се полако, али систематски Срби натерају да напусте и  ове просторе. Да и ми одемо одавде!

Колико има Срба у северном делу Косовске Митровице?
–  Митровица има око 25 хиљада становника, на веома суженом простору. Приметне су свакодневне гужве, загушен је саобраћај.Ту је лоцирано оно што је Србима остало!Универзитет, Болнице, школе, све што је најважније за нас Србе.Овде је наш  народ силом прилика, научио сам да се бори и избори. Болно је и забрињавајуће и то  што су Срби свесни да српска влада поменутим поступцима  шаље поруку - да после 10 година, први пут Срби немају подршку властите државе.Управо је то један од озбиљних узрока који мотивишсу српско становништво да се исели, да напусти КиМ, а охрабрује  Албанце!Срби су депресивни и није никакво чудо! Коме да верују, нашим дволичним политичарима?

Објасните!
– Уосталом то примећују и људи, наши пријатељи, чак странци, научници ,  они  који дођу из Немачке, Русије, Швајцарске, па коментаришу то у озбиљнијим медијима у жељи да скрену пажњу .Српски званичници  у свету само  декларативно говоре, залажу се на сав глас- Косово је Србија, или говоре, ваљда себе убеђујући,  да се боре свим дипломатским средствима за територијално очување Србије, њене целовитости, а са друге стране,  практично не говорећи ниша- раде све да Албанцима олакшају да добију своју државу. Кажем пузајућа политика, будући да је Запад дефинисао платформу о томе како Београд треба да се понаша!

Сматрате ли да се народ у централној  Србији некако чудно пасивизиран када је реч о очувању Космета?
Делимично сте у праву.У постојећој политичкој клими, притисцима, кризи, беди, беспарици - не треба се томе чудити. Како човек у Београду, Нишу, Крагујевцу, Ужицу да размишља о очувању целовитости своје земље, када га иста та држава тера на беду, очај, ужасну неизвесност. На глад. Богата земља, а  уништене фабрике, привреда и обезнађен   српски народ,  и веома  уплашен за будућност сопствене деце.Сувише тога тешког  је годинама на плећима нашег народа у целини.Са друге стране, српском народу се не дозвољава да чује и види,  преко медија шта се сада дешава на Косову и Метохији и како овде живе људи? Како се злопате у гетоима. Народ се обмањује. Уместо тога бацају им у очи шарене лаже о некаквом ружичастом животу у ЕУ.Уз пут , „дешава”,  нам се Војводина, најављују регионализацију Србије. Питам се,  како то нека држава у свету може да буде богата,  стабилна, демократска, а да је при том безочно сакатите. Сасвим је сигурно да се иде на даље цепање , растакање Србије. Ко  још то у свету ради свом народу? Свастан сам колико су  ужасне последице за срспки народ,  за његову будућност, опстанак, ако хоћете и православља на овим просторима. Наш народ  је збуњен.И не зна како могу српски политичари  да их убеђују у пријатељске намере,  оних истих који су нас бомбардовали? Помажу  се нескривено туђи стратешки циљеви на нашем  многовековном,  древном простору. А туђи геостратешки циљеви и јесу да Србија буде неважан, миноран  политички фактор на Балкану. Ако би се којим случајем Србија дрзнула да буде своја, јача,  већа, да очува своју националну самосвест, достојанство, своје биће, у такој Србији запад види велику опасност, а замислите, никако - савезника. Бићемо  добри „савезници” само ако нас нема, али нас распарчају ! Лаж која се нашим људима свакодневно и без скрупула пласира у којекаквим медијима ствара конфузију, манипулише свестима  људи , тако да  се више лаж и истина не разликују. Плашим се, да  када се Срби буду коначно пробудили, када буду прогледали уверивши се да сви народи  имају своје државе, програме,  и  да су били безочно  жртвовани  од  САД, Енглеске, Немачке – биће касно. Србија ће  бити  докрајчена.

Владика Артемије је велики борац, увек је са својим народом на КиМ. Утисак је да има много „оних” који покушавају да га осујете, или представе јавности  у искривљеном светлу. Оно што фасцинира је  огроман углед и велико поштовање које владика Артемије ужива код Срба на Косову и Метохији, а са њима нема шале!

Владика Артемије је уистину изузетна личност.  Веома је  јак духовник. Хвала Богу да је такав човек са нама на Косову и Метохији.И поносни смо на њега, јер здушно, устрајно, неустрашиво брани свој народ на Космету. И као сваки изузетан црквени великодостојник, вредан дубоког поштовања, мада врло скроман, правичан - он   изазива гнев, бес и болесну љубомору безумника.Он је живи сведок мучеништва свог народа  и њихов сапатник. Камо среће да о својој пастви на такав начин брину сви црквени великодостојници.  Нико нормалан  не може да мрзи, потцењује, или клевеће  владику Артемија. Запрепашћење  је тим веће, јер постоје и неки људи  из црквених  редова, па и са КиМ,  који не бирају средства  како би га осујетили у свему што предузима.Он не може да гледа скрштених руку, глад, беду и муку Срба по гетоима. Види то добро српски  народ  на Косову и Метохији, и ту  је врло осетљив.

Уочи шиптарских избора провејавале су неке поруке упућене Србима да треба активно да се укључе у изборе.
Срби на Косову и Метохији морају да одоле великим притисцима, попут тих позива на изборе, јер су на штету српског народа. Како? Самим чином изласка на изборе сваки Србин признаје шиптарску  лажну државу. Дакле,  гласа против себе, свог опстанка, свог народа. О онима који нажалост носе српско име и презиме,  и који су се протеклих месеци „залагали” да Срби са КиМ  изађу на шиптарске изборе, под изговором да више уопште нису важне  границе, него како ће да живе, могу да кажем да су  вешти  манипулатори .То је поражавајуће. Питајте се за кога и чије интересе такви раде, од кога примају „плате”,  колико имају извора прихода?

Положај Срба на Косову и Мертохији све је гори.О страдалницима у  избегличким  центрима  да не говоримо. Ко је дужан да брине о њима?
О свим Србима са простора КиМ, мора и треба да брине Министарство за Косово и Метохију. Уосталом, због тога и постоје, зато и примају плате. Парадоксално је да се то Министарство хвали како је уштедело  за годину и по дана велика средства из буџета Србије. На чији рачун је уштеђено?  И од кога је уштеђено? Конкретно,  када су у питању избеглички центри попут овог у Косовској Митровици, у  старој згради ОШ „Бранко Радичевић”  потребно је хитно  за те људе саградити монтажне куће, или  неку зграду, где ће их сметити у услове достојне човека. А то кошта око  четвртине новца које је  Министарство за КиМ уштедело.  Каква је то „уштеда”,  када  се народ злопати, гладује, умире. Некоме није у интересу да Срби овде опстану! Кроз положај свих избеглица, њихов вапај за голу кору хлеба, за голи живот јасно се види и однос српске Владе према КиМ, према свим Србима који живе на Косову и Метохији.


Биљана Живковић