Насловна О нама Download Везе Контакт

Неистине министра пољопривреде

16.02.2011.

Стручна служба министарства пољопривреде је обавестила јавност да је  припремљен Нацрт измена и допуна закона о генетички модификованим организмима (ГМО) којим би се дозволио узгој ГМО и промет (увоз/извоз) у комерцијалне сврхе под изговором да ,,допринесе повећаној сигурности и квалитету хране у Србији, као и да превентивно штити здравље и животе наших грађана.

О каквој заштити ,,здравља и живота наших грађана се ради, може да покаже пример усвајања Закона о јонизујућем зрачењу којим је петоструко повећана доза радиоактивности минералног ђубрива. Тада је подизање нивоа радиоактивности представљено као ,,најзначајнија новина у односу на важећу регулативу, а чиме се повећава ефикасност контроле и надзора над безбедном применом извора јонизујућих зрачења.
Када је јавност оштро реаговала на информацију о изменама и допунама закона о ГМО, исти министар је обмануо грађане Србије тврдњом да је ,,Србија до сада једино добила сугестије да у Закон о ГМО унесе промену којом ће се дефинисати постојање стручног тела које ће још ефикасније надзирати ову област.

О каквом "надзирању ове области" говори министар када је постојећим законом забрањен узгој ГМО?

Колико је министарство пољопривреде било ,,ефикасно у овој области, видели смо по уговору Монсанта и МК Групе из 2007. године када су постали званични представници и дистрибутери семена и хербицида Монсанта и по хиљадама хектара засађене ГМО соје у Србији?

Неистине и обмане актуелног министра пољопривреде о највећој претњи која је икад упућена српском народу и држави Србији заиста траже његов неизоставни тренутни опозив. Србија је већ окупирана од стране корпорације Монсанто, која је у децембру прошле године расписала конкурс за пријем радника који ће продавати ГМ семе и хербициде на нивоу ,,српских сељака, као да је наведени закон већ промењен.

Поред опасности од ГМО, Србији још више прети монструозни Кодекс Алиментариус који дозвољава употребу ГМО, вештачки говеђи хормон раста, антибиотике у месу, зрачење прехрамбених производа, адитиве и пестициде давно забрањене због изазивања малигних обољења, као ДДТ, линдан, малатион итд.

Изменама и допунама Закона о ГМО Србији и њеном становништву се потписује смртна казна. Зато је стављање Предлога закона о изменама и допунама закона о ГМО на дневни ред Народне скупштине легитиман разлог изласка народа на улицу и отворену борбу за своје животе и будућност.

Еколошки покрет Новог Сада,

Директор: Никола Алексић, с.р.