Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Обраћање Уставном суду и Реп. јав. Тужилаштву

Уставном суду Републике Србије,
Немањина улица број 26,

            Поштовани,
25. септембра 2009. године, Слободан Радовановић, тадашњи републички јавни тужилац,  затражио је, и путем јавних гласила обзнанио, од Уставног суда Републике Србије, забрану удружења грађана „Покрет 1389“. То је тада потврдио и портпарол тужилаштва Томо Зорић. Том приликом, господин Радовановић и господин Зорић су изнели велики број најтежих оптужби и клевета на рачун (од 21.02.2005. легално регистрованог) удружења грађана „Покрет 1389“ и његових чланова.

Томо Зорић је преко ТВ Б-92, а претпостављамо да је слично написано и у захтеву поднетом Уставном суду, навео:  Zahtev za zabranu upucen je zbog delovanja tih organizacija koje je usmereno na nasilno rusenje ustavnog poretka, krsenje zajamcenih manjinskih i ljudskih prava i izazivanje rasne nacionalne i verske mrznje i netrpeljivosti.  ...  izjave i radnje koje preduzimaju clanovi udruzenja "Obraz" i "1389" predstavljaju sistematsko i konsekvento ugrozavanje slobode opredeljenja ljudi po raznim osnovama i poziv na uspostavljanje totalitarnog umesto demokratskog drustva.    ...  i drugim kaznjivim delima motivisanim mrznjom, uperenih protiv covecnosti, ...   Prema recima Zorica, tuzilac smatra da iz dokumenata tih udruzenja proizlaze krsenja ustavom predvidenih sloboda i prava gradana Srbije,  ... 

Слободан Радовановић је изјавио истом приликом:  ... da se "Obraz" i "1389" zalazu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, sto je i navelo tuzilastvo da zahteva zabranu njihovog delovanja.

Поменути наводи (обележени црвеном бојом) представљају најгрубље, најтеже, нељудске, злочиначке клевете. Оне се не могу никако, чак ни делимично доказати. Скандалозно је и криминално што, Слободан Радовановић и Томо Зорић, више од годину дана након оваквих клеветничких оптужби изнетих јавно, нису изнели јавно ниједан аргумент којим би доказали овакве наводе. Сматрамо да су поменуте изјаве/оптужбе један од најсрамнијих тренутака у дугој историји српског правосуђа.  

Прошло је више од годину дана од како је покренут поступак за забрану Покрета 1389. Ми још увек нисмо добили ниједан једини документ, допис, позив, нити било шта друго у вези поступка који се води против нас. Ми о процесу против нас након више од годину дана не знамо ништа. Једино у шта смо сигурни је то да смо увек поштовали Устав Републике Србије, законе и норме цивилизованог понашања, да смо успешно развијали антифашизам на државном  и међународном плану, те да Републичко јавно тужилаштво нема никакве елементе против нас, чак ни за најмању пријаву.

Стога, захтевамо јавно, јер је и поступак за нашу забрану покренут јавно – да хитно туженој страни, Покрету 1389, и јавности пред којом смо осрамоћени и сурово нападнути, доставите сав доказни материјал и сву другу документацију која се односи на овај случај. Подсећамо да је овај процес, и уопште однос медија и државних органа Србије према Покрету 1389, већ постао предмет пажње међународних установа Уједињених нација, Руске Федрације, итд.

Захтевамо јавно и писмено извињење од Слободана Радовановића и Томе Зорића за страховите клевете изнете 25.09.2009. као и да буду смењени са високих положаја у правосуђу.
Такође, због наведених проблема, озбиљности процеса и тежих неправилности у поступку против Покрета 1389, овим путем тражимо службени разговор са председником Уставног суда Републике Србије др Босом Ненадић.

Срдачан поздрав

19.10.2010.

Обраћање Уставном суду

Обраћање Уставном суду

Обраћање републичком јавном Тужилаштву