Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Ограђујемо се од барајевске "литије"

08.07.2011.

Покрет 1389, као родољубиво удружење и организатор традиционалног (од 2007. године) "Видовданског марша" (линк) од Београда до Газиместана, се потпуно ограђује од такозване "Видовданске литије" (линк), која је одржана по први пут 28. јуна 2011. године на релацији: Београд (Трг Републике) - Барајево, под покровитељством присталица рашчињеног владике Артемија.

"Видовдански марш" је покајнички, ходочасни и хуманитарни марш вере и воље од Београда до Газиместана, који се одржава сваке године од 2007. Траје две седмице и обухвата пут од око 320 километара од Београда до Косовске Митровице, који се прелази пешке и додатних око 50 километара на релацији: Косовска Митровица - Грачаница - Газиместан, који се (из безбедносних ралога) прелазе аутобусом уз обезбеђење. Видовдански марш има неколико писмених благослова Патријаршије Српске православне цркве (линк1) (линк2). Видовдански марш се организује и одржава уз потпуно и бескомпромисно поштовање канона и јерархије Српске православне цркве. Почиње се увек са благословом старешине Храма Светог Саве молебаном за путнике, а завршава се светом Литургијом у манастиру Грачаница и поменом палим српским ратницима на Газиместану (које обично служи његова светост патријарх српски).

На жалост, крајем 2008. године настао је лажни 1389 (снп1389) који је 2009. и 2010. организовао манифестације које су плагијати и копије Видовданског марша, а на којима се непримереним понашањем, алкохолизмом, каменовањем, изгредима итд нарушио углед изворне ходочасне манифестације. Осим тога невладина организација "Фамилија србских навијача" је организовала своја путовања од Београда до Газиместана под називом "Видовданско ходочашће" а и ова акција је (по свему) плагијат "Видовданског марша". Државни органи су дозволили овакву смутњу и паралелне акције, јер се и на другим пољима водио (и води) прогон чланова покрета 1389 и пројеката удружења.

Врхунац безобразлука и лажи је уследио 2011 .године када је организована некаква "Видовданска литија" од београдског Трга републике до Барајева уз подршку рашчињеног владике Артемија. Организатори овог поноћног пешачења су у јавност изнели да је ова акција "продужетак вишегодишње традиције Видовданског марша, тј. пешачења од Београда до Газиместана, а која из разлога ванредних околности у СПЦ у канонском и догматском смислу, као и разних негативних политичких утицаја, ове године није могла бити одржана као раније" (линк1) (линк2). Најоштрије и потпуно се ограђујемо од ове манифестације Артемијевих присталица. "Видовдански марш" нема никакве везе са овим пешачењем. Видовдански марш 2011 је успешно одржан - детаљан извештај је на адреси: http://1389.org.rs/vidovdanskimars2011.html Један од учесника Видовданског марша 2011 је Валерија Карпенко која је стигла чак из Азије, из руског града Омск са благословом надлежног митрополита Руске православне цркве.

Покрет 1389 и организациони одбор Видовданског марша остају одани и верни патријарху Иринеју, (као што смо били и блаженопочившем патријарху Павлу), Синоду и Светом архијерејском сабору Српске православне цркве. Надамо се и верујемо, да ће се Видовдански марш одржавати и наредних година у славу Видовдана и светог великомученика кнеза Лазара (славе Покрета 1389) на радост Цркве и корист отаџбине, са подршком нашем страдалном народу и молитвеном надом у спасење преко Једне Православне Цркве.