Насловна О нама Download Везе Контакт

 

ОПЕРАЦИЈА НЕЗАМИСЛИВО

Београд 02.02.2013. године

Основна црта Британске Империје и САД одувек је била неискреност. Ову карактерну линију можемо врло лако сагледати кроз највећи сукоб који се одиграо у периоду 1939 - 1945 односно током Другог Светског рата.

Тадашњи Совјетски Савез је поднео највећи терет и у материјалном смислу и у људском смислу. Губици у материјалном смислу без обзира на све могу се надокнадити, али 27 милиона људи (20 милиона су били цивили а 7 милиона су били војници) који су погинули то је губитак који је ненадокнадив. Али ова жртва није поколебала западне "савезнике" да без обзира на губитке које је трпео Совјетски Савез не реагују све до краја 1944. године када су се коначно наканили да реагују и изведу инвазију која би смањила губитке на страни Совјетског Савеза и у материјалним и у људским ресурсима и довела до слома фашистичке Немачке бар годину дана раније. Западни "савезници" као да су чекали да Немачка нанесе што веће губитке Совјетима па када је било извесно да је Совјетски Савез надвладао фашистичке снаге и да је спреман да порази фашисте на самој територији Немачке тек онда је дошло до чувене инвазије на Нормандију али не са циљем да се ослободи Европа већ да се спасу што већи број војника Вермахта.

Након капитулације Немачке и престанка борбених дејстава неискрени Черчил сматрајући да је СССР исцрпљен, наредио је својим службама да крену са планирањем операције усмерене против тадашњег Совјетског Савеза под шифром "Операција НЕЗАМИСЛИВО" где би енергичним акцијама на копну, мору и ваздуху била сломљена војна моћ Совјетског Савеза, али специјалне службе Велике Британије су изнеле процену да је тако нешто било немогуће те је сулуда оперција стављена ад акта.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Operacija_Nezamislivo

 

Евро-атлантизам - детаљније

Одбрана - детаљније