Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Основни хлеб је црни хлеб

26.12.2014.

Здравље становништа Србије је у веома лошем стању и врло је мало оних који се заиста брину о томе, иако је много оних који формално (званично) и медијски износе своје мишљење на ову важну тему. Много је фактора ризика: убрзан и стресан начин живота, радио-активна озраченост, нездраве навике, неумереност у исхрани и пићу, адитиви у намирницама, процват киоск-ресторана брзе хране, дуван, неумереност у конзумирању кафе, недовољно куване а превише пржене хране у исхрани, итд.

Један од проблема је и то што је у Србији званично у трговинама основни хлеб (основна врста хлеба) – бели хлеб (обично се назива Сава хлеб). То значи да често најмање половина хлеба на рафовима продавница (а у пракси је око 80-85 %) мора бити основни хлеб, а то је бели. То нам је стално пред очима као својеврсна мода и углавном не примећујемо колико је погрешно.

Основни хлеб је црни хлеб, а не бели. Бели хлеб је осиромашен – он се меси од белог брашна (обично Тип-500), а бело брашно настаје тако што се приликом млевења пшенице (тојест зрна пшенице) одваја кора зрна пшенице на једну страну, а језгро зрна на другу страну. Бело брашно се састоји само од зрна пшенице у коме доминира скроб, док су најхранљивији и најважнији састојци у кори, љусци која се одваја у – (парадоксално) мекиње, сточну храну, итд. Тако да се у Србији овце и краве хране здравије него људи! Црни хлеб се меси од црног, интегралног брашна које садржи цело зрно – укључујући и најважнију кору, тојест љуску зрна.

Стога основни хлеб је црни хлеб, а не бели. Пошто је хлеб основна животна намирница то се и свака неправилност и грешка у производњи и конзумирању хлеба одражава изражено на здравље нације. Адитиви су такође недопустиви у основној врсти хлеба коју једу: деца, труднице, хронични болесници, особе са алергијама, итд – а ако се адитиви и користе (без обзира што произвођачи тврде за скоро све адитиве да су безопасни) морају бити јасно и јарко обележени.

Црни хлеб у односу на бели има много више витамина Б који је неопходан за нормално функционисање нервног система, што у савремено доба постаје све важније. Црни хлеб благотворно делује на органе за варење и помаже њихово редовно функционисање и уклањање вишка хране и штетних материја. Заиста, вероватно да је потребан научни семинар на ову тему, али већина ствари је већ добро позната и само треба да се примени у пракси.

Времена за губљење нема. Има много фактора ризика који се тичу здравља становништва Србије и на које тешко можемо утицати или не можемо уопште – али оно што можемо и морамо лако да променимо и тиме знатно побољшамо психо-физичку виталност грађана је да основни хлеб и званично буде црни хлеб, а не бели. Уосталом тако је и било кроз целу нашу историју, осим последњих деценија када се и бележи озбиљан пад у здравственим показатељима  нације.

Производња хране и хлеба је постала између осталог и бизнис – али при томе држава би морала да строго пропише стандарде у производњи хране и да помно прати њихово поштовање у пракси.

 

https://finance.yahoo.com/news/subway-bread-isnt-bread-irish-125754259.html