Насловна О нама Download Везе Контакт

Немачки дневни листови „Политика“ и „Блиц“ у психолошко-медијској офанзиви против јединства Српске православне цркве

 

Немачки дневни лист на српском језику (немачки по власничкој структури, уређивачкој политици итд) „Политика“ у интервју са владиком рашко-призренским и косовско-метохијским Артемијем 08. августа 2009. године тврди: „manastiri su vlasnistvo Srbije“, а не Српске православне цркве; ово је посебно опасно знајући да државна власт може бити и анти-хришћанска. Затим владика Артемије у интервју каже јасно ''Пећка Патријаршија зависи директно од црквених власти у Београду'' (дословно прекопирана аутентична реченица са facebook презентације Епархије рашко-призренске) а „Политика“ преноси клеветнички: „Patrijarsija zavisi direktno od vlasti u Beogradu.“ (дословно прекопирана реченица).

Дакле јасно је да „Политика“ злонамерно искривљује речи владике Артемија и да им даје смисао који је супротан смислу реченице који је владика изговорио новинару Политике; уместо аутентичне тврдње да пећки манастир зависи од црквених власти у Београду, Политика објављује да Патријаршија зависи од (државних) власти у Београду. Овакво извештавање је нечастива клевета са циљем да изазове сукобе на релацији: Епархија рашко-призренска – Патријаршија.

Али, ту није крај опсенама. Лист „Политика“ затим, да би додатно распирио ватру, зове владику Иринеја и тражи од њега да прокоментарише ове клевете. Владика бачки др Иринеј каже: ево мога дужнога коментара на ударну завршницу интервјуа!“, ради се о поменутој реченици коју је Политика исконструисала. Осећа се одређена разумљива горчина у речима владике Иринеја, али она треба да буде усмерена не ка ревносном владики Артемију на мученичкој епархији, већ према клеветницима који се баве овим безумним сплеткама.

Немачки београдски таблоид „Блиц“ на мало сировији начин обавља исту функцију и доноси наслов: Nepomirljive struje u SPCна патријархов рођендан 11. септембра, затим овај лист који се популарише „лакшом“ порнографијом држи (у протестантском маниру) богословске лекције једном епископу и тврди: Deo vladika, poput banatskog Nikanora, smatraju da oni jedini znaju kako se sluzi liturgija, da su jedini ispravni i imaju svoje sledbenike medu civilima koji upadaju na liturgije u drugim eparhijama sa transparentima i ometaju ih. Ta grupa vladika smatra da sluzi nekakvim starim nacinom od vremena, kako kazu, Svetog Save.Али као да им није довољно сејање раздора унутар Српке православне цркве већ покушавају, одани својој германском утемељењу и оријентацији, да заваде сетринске Цркве и кажу:  Smatralo se da je Ruska crkva sklona da ostale pomesne crkve drzi potcinjenima.Никакве примедбе на папу немају.

змијски језик