Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Порекло вируса Корона

28.3.2020.

Постоји неколико теорија о пореклу вируса Корона:

1. Природна мутација вируса грипа,
2. Вештачка, лабораторијска мутација која је измакла контроли,
3. Вештачка мутација која се користи као биолошко оружје,
4. Мутација као последица деловања 5Г мреже у кинеском граду Вухану.

Порекло је важно знати да би се открио лек и ублажиле последице.

Поставља се питање у Кини порекла вируса Корона. Можемо се и морамо запитати да ли је овај вирус природан или вештачки, лабораторијски? Ако је вештачки да ли се нашао у популацији грешком научника и истраживача или је намерно активиран као биолошко оружје? Које државе развијају биолошка оружија, каква су то оружија, колико су опасна, постоји ли међународна регулација и/или контрола, итд? Много је важних питања на која треба хладне главе и здраворазумски одговорити како би се спречило у будућности можда још веће зло.

 

Политика: Да ли ће корона убити 5Г мрежу?

http://politika.rs/scc/clanak/450847/Da-li-ce-korona-ubiti-5G-mrezu

Да ли ће корона убити 5Г мрежу

Мрежа пуштена у рад у Вухану на истој је фреквенцији као она која се одавно користи у многим земљама, попут САД

среда, 25.03.2020. у 19:19

Један од протеста против увођења 5Г мреже у Холандији (Фо­то EPA-EFE/Remko de Waal)

Док се светом шири вирус који је раније био непознат, множе се и теорије о томе шта га је могло изазвати и зашто неке земље нарочито тешко погађа. Према досадашњим сазнањима, која још нису коначно потврђена, ковид 19 је потекао с једне пијаце рибе и свежег меса у кинеском граду Вухану. Први случајеви заразе појавили су се тамо крајем децембра, а само месец дана раније Кина је пустила у рад своје прве 5Г мреже баш у том мегаполису и у још неколико градова широм земље.
Људи склони веровању да случајности не постоје, а посебно они који зазиру од технологије, почели су да шире теорију да је „ново зрачење пробудило вирус”. Један од главних аргумената противника 5Г, за који су говорили да је штетан за здравље и пре него што се појавила корона, јесте да ће мрежа нове генерације брзог интернета радити и на вишим радио-фреквенцијама него што је сада случај.
Тренутно, она углавном користи спектар испод шест гигахерца, а то су фреквенције на којима деценијама раде микроталасне рерне и мобилни телефони. У том опсегу је и мрежа коју су у новембру пустили Кинези, због чега одмах пада у воду теорија да је нови вирус пробудило неко ново, раније некоришћено зрачење. Да ови сигнали изазивају метаболичке промене код људи или животиња, одавно бисмо осетили последице, пише „Ју-Ес-Еј тудеј”.
У будућности ће 5Г користити и фреквенције од 24 гигахерца и више (у САД се већ користе), познате и као милиметарски таласи. Међутим, Међународна комисија за заштиту од нејонизујућег зрачења (ИЦНИРП), која је за Светску здравствену организацију референтна за сва питања у вези са радио-фреквенцијама и здрављем, закључила је у најновијој студији да 5Г уопште није здравствени ризик за људе, чак ни на тим вишим фреквенцијама. Комисија је препоруке донела пошто је детаљно проучила сву релевантну научну литературу и након дуге јавне расправе. Узети су у обзир сви научно доказани негативни ефекти које по здравље може да има изложеност опсегу од 100 килохерца до 300 гигахерца. У извештају објављеном пре десетак дана, фреквенције испод шест гигахерца уопште нису поменуте као разлог за бригу. Једини додатак правилнику, који није мењан од 1998, односи се на милиметарске таласе, и све оне изнад шест гигахерца, али и ту је само препоручено да се ограничи дугорочна изложеност јаким сигналима виших фреквенција.
Британска агенција за телекомуникације „Офком” тестирала је до сада 16 5Г антена на местима где се навелико користе мобилни телефони. У сваком појединачном случају открила је радијацију далеко мању од дозвољене. У најгорем случају је била на 1,5 одсто горње границе. Изложеност зрачењу од базних станица достиже, иначе, један одсто максимално дозвољеног, а мобили телефони, када се највише користе, 50 одсто горње границе. Међутим, у просечном дневном коришћењу телефона изложеност је иста као код базних станица: свега један одсто максимално дозвољене.
Противнике 5Г посебно брине број антена које та мрежа захтева, јер физика милиметарских таласа ограничава раздаљину којом се преносе. За разлику од постојећих антена, које омогућавају велику покривеност, будућа технологија захтеваће мале антене на ближем растојању, јер сигнали не пролазе кроз зидове. Колумниста листа „Ју-Ес-Еј тудеј” који се бави технологијом у шаљивом тону закључује да су људи безбедни, осим ако не прогутају антену и оставе је да им дуго ради у телу.
Шта год да се приписује 5Г, веза са изазивањем и ширењем вируса је за научнике смешна. „То је бесмислено. Сваке године хара нови вирус грипа. То вируси раде откад је света и века, мутирају и шире се”, каже за Си-нет Џон Бучер из америчког Националног токсиколошког програма. Осим тога, 5Г је пуштен у САД и Јужној Кореји раније него у Кини, а вирус се проширио у земље које ову мрежу још немају, као што су Иран и Јапан. У Африци га засад нема превише, вероватно зато што се не тестира масовно, а не зато што тамо нема 5Г.
Подозрење према 5Г део је расправе о штетности мобилних телефона, која оживи сваких неколико година. СЗО и амерички центар за контролу болести при ставу су да још није доказана веза између здравља и нејонизујућег зрачења, врсте радијације која не може да мења ћелије на нивоу атома (за разлику од рендгенских и других зрака, који након дуже изложености могу). Ипак, ни једна ни друга организација не искључују сасвим могућност да оно може утицати на здравље, али кажу да мора бити још студија које би испитале изложеност током дужег периода и утврдиле да ли можда изазива рак током вишегодишњег или вишедеценијског коришћења.
И пре него што је корона стигла до Словеније, ова бивша југословенска република је зауставила увођење 5Г док не истражи њен утицај на људе и околину. Једна је од ретких земаља које су се на тај корак одлучиле. Друге се такмиче да што пре развију инфраструктуру на којој ће почивати друштво и економија у 21. веку, јер се верује да ће онај ко у томе буде предњачио владати светом.
Ако питате технолошке стручњаке да ли ће корона убити 5Г мрежу, рећи ће вам да не само да неће, него ће још и убрзати развој нове генерација интернета, сто пута бржег од 4Г. Пандемија је тренутно успорила набавку компоненти за изградњу инфраструктуре, али је повећала свест о значају брзог и стабилног интернета, јер се већина активности преселила у онлајн сферу. У кинеској болници у Вухану на 5Г експериментално су радили роботи који су прегледали пацијенте да би се заштити лекари. 

 

Вирус Корона