Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Порнографија

 

(Петиција за ограничавање рада порнографске индустрије на интернету с обзиром на узраст посетиоца, тојест за заштиту малолетника од порнографских садржаја:) In addition, Pornhub’s refusal to implement age verification safeguards has exposed millions of children to sexually explicit videos. And they even refuse to verify the ages of content producers. This is an explicit violation of the law.

 

Порнографија у медијима (лако) доступним деци и младима

19.1.2017.

http://kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/ministarstvo-podnelo-prekrsajne-prijave-zbog-objavljivanja-pornografskog-sadrzaja-u-dnevnim-novinama

            Медији у Србији несметано крше законске, моралне, обичајне и културолошке норме и вредности. Они имају своју логику профита, а до профита се долази уз велику гледаност (слушаност, читаност), а она се постиже атрактивним провокативним програмом често врло ниског квалитета који побуђује код људи разне ниске страсти, нагоне, рефлексе, итд.

Да конкретизујемо: већ скоро две деценије има како се дневне новине у Србији које се хвале тиражом од око 100.000 примерака дневно (а једну новину може прочитати или прелистати неколико људи) користе простор на (обично) 3. или 5. страни за порнографију, слике девојака обнажених у топлесу. То привлачи велики број (младих) људи да купују ове новине и наслађују се таквим садржајем, а међу онима који купују и читају има пуно малолетника, јер се такве новине продају преко дана (на киосцима, у продавницама, итд) и без ознаке да су само за пунолетне, као што је то случај са цигаретама и алкохолом. Власницима и уредницима новина се не би свидело да се њихове новине продају само одраслима у касним вечерњим сатима или ноћу – а државни органи, Министарство културе и други не реагују на ове појаве. Тиме се чини велика штета деци и младима који су изложени садржају који је врло штетан за њих, а новине користе недозвољену и неморалну технику за повећање тиража.

Прописи, здрав разум и државне стратегије и препоруке налажу да порнографски и други сличан материјал „за одрасле“ може бити у понуди само у одређено време дана и под ознаком да није препоручљив млађима од 18 година, тојест 18+ или слично. Изговор да се ради о лакој порнографији (топлесу) није одржив. Порнографија ствара наизглед малу и неважну пукотину у моралном склопу младих људи која се касније проширује и продубљује и уноси озбиљне проблеме у даљем породичном и друштвеном животу. Уколико власници и уредници новина не желе овакав третман својих листова којим би изгубили приступ великом делу публике, онда би било добро (потребно) да трајно и дефинитивно искључе све облике порнографије са својих страница, чиме би се и знатно поправио њихов рејтинг и имиџ. Такође, било би добро да се државни органи позабаве мало више овим проблемом, који је наизглед неважан, али ипак на дугорочном нивоу делује као ерозија морала и подривање менталног и моралног здравља становништва.

Сличних проблема има и са ТВ програмом, билбордима, рекламама итд, где влада анархија, примитивизам и логика профита по сваку цену. За почетак се може увести одређени кодекс пожељног и препорученог понашања, касније се могу слати опомене и упозорења, а у трећој фази приступити кажњавању виновника који загађаују јавни простор, уносе негативне и неприличне елементе у свест и душе младих људи и чине друге неадекватне потезе против јавног интереса зарад сопственог материјалног интереса.

Парадокс је у томе што је Србија држава са пуно људи запослених у јавном сектору у безброј области, али је јавни медијски простор неуређен и препун непримереног, вулгарног и штетног садржаја, јер медији, продуценти, оглашавачи и други не примећују никаву регулативу и поредак у овом смислу. Колико само пута се догодило да цела породица (на пример родитељи са децом школског узраста, дечаци, девојчице, итд) прати телевизијски програм, можда неки филм у вечерњим сатима (око 19 сати, или 20 или 21) и да започну одједном сцене блуда, разврата, проституције, итд што јесте слика дела друштва и код нас и у свету, али није програм пригодан за васпитавање деце; а ако децу неправилно васпитавамо она ће касније израсти у неодговорне, неморалне, незреле личности са разним девијацијама у понашању склоне агресивности, асоцијалности, корупцији итд. Деца често све што одрасли одобре и не забране сматрају нормалним или чак пожељним понашањем посебно у данашње време када родитељи мало времена посвећују васпитању деце и то често чине површно. Посебно је важно да не пореметимо код деце и младих правилно и правовремено формирање расуђивања и ставова по питању: добро-лоше, пожељно-непожељно, лепо-ружно, разумно-неразумно, здраво-нездраво, итд.

Србија је по многим демографским и репродуктивним параметрима на дну европске и чак светске лествице: по броју абортуса, по просечној старости становништва, по броју бесплодних бракова, броју развода, стопи природног прираштаја, итд, а све ове појаве су повезане са менталним здрављем и стањем грађана, које је изложено разним врстама штетних и неповољних утицаја који се могу уз добру вољу знатно смањити.