Насловна О нама Download Везе Контакт
 

Срби затекли порушене споменике

Више стотина православних верника из северног дела Косовске Митровице, и за ове задушнице, на гробљу у јужном делу, затекли су десетине порушених спомен обележја. Расељени Срби обишли гробове у Ђаковици, Призрену у Урошевцу.

На дан Духовских или летњих задушница, православни верници из северног дела Косовске Митровице затекли су више десетина порушених спомен обележја у јужном делу Косовске Митровице.

Изјаве Саше Марковић и протојереја Милије Арсовића

Верници су тешко проналазили гробове.
"Људи пребацују споменике на безбеднија места. Не знам докле ће овако да буде. Једног дана гробље неће ни да буде", рекао је Саша Марковић.
Протојереј Милија Арсовић рекао је да је гробље у јужном делу Косовске Митровице, место јада, туге и бола.
"Тешко ми је да дођем на гробље, а да нигде не видим ни траг крста", рекао је протојереј Арсовић. 
Два аутобуса у пратњи Косовске полиције са више од сто расељених Срба који живе у централној Србији обишли су данас на задушнице српско православно гробље у Ђаковици.
Помен на гробљу служио је отац Иларион свештеник манастира Високи Дечани, а организовано и у пратњи Косовске полиције расељени Срби посетили су и српска православна гробља у Призрену и Урошевцу.
Један од расељених Срба, песник из Ђаковице Ранко Ђиновић, казао је агенцији Бета да је за већину данашња посета прва после 1999. године.
"Ми смо прогнани и сатирани. На овом грбљу је порушено више од 70 одсто надгробних споменика. Прогонство је врста сатирања а рушење гробова наших најмилијих за нас представља сатирање свега што је српско", рекао је Ђиновић.
Сања Закић је на траву поставила даћу и запалила свеће јер, како каже, мисли да је на том месту сахрањен њен отац, као и Ана Јовановић верујући да су њени родитељи ту сахрањени, док је Ружица Никић (76) безуспешно тражила гроб свог супруга.
Највише уништених српских гробаља има у Метохији - у општинама Клина, Ђаковица, Пећ, Исток, затим у Србици, Вуцитрну, Подујеву и у Косову Пољу.
Последњи напад на српска гробља на Косову забележен је пре неколико дана у општини Клина где су непознати вандали поломили десетак надгробних споменика, тако да је на гробљу где се сахрањују мештани села Видање тек неколико надгробних споменика остало неоскрнављено.

 

субота, 06. јун 2009, 11:27 -> 15:43

http://www.rts.rs