Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Повратак светом братству Србије и Русије

02.08.2011.

Први август 1914. је један од најзначајних, а можда и најзначајнији датум савремене светске историје. Тог дана је Царска Русија објавила рат Аустро-угарској и Немачкој, како би заштитила Србију, којој је 4 дана раније објављен рат од стране Германске империје. Тако је започео Први светски рат, који је својим током, Октобарском револуцијом и последицама рата потпуно изменио лице Европе, а затим и великог дела света. Нерешена питања закључења Првог светског рата и слично су били важни узроци за избијање Другог светског рата.

Срби треба трајно да буду захвални руском цару Николају II Романовом и Руском царству, јер су учинили највише што се може за одбрану своје јужне браће у тренутку који Русији није одговарао. Русија је поднела велику жртву за Србију. Српско-руско братство је свето не само због Православне вере кроз коју живи, већ и због много, много живота који су положени. Због комунистичке диктаторске владавине и нео-либералне површности и материјалности узвишена трагедија Првог светског рата је дуго била потискивана као непожељна.

Дошло је време да се праве, непролазне вредности врате на друштвену позорницу, у јавност, али и у државне доктрине. Подвиг ратника Царске Русије није заборављен. Првог августа 2011. на Новом гробљу у Београду, код костурнице руских војника и споменика Царској војсци, одржан је помен погинулим војницима, који су служили представници Српске и Руске цркве уз присуство представника војске, дипломатије, Народне скупштине, друштава српско-руског пријатељства, невладиних организација, итд.

"1389" је одао дужно признање палима за слободу отаџбине, за веру Православну и свето српско-руско братство. На темељу нашег заједничког порекла, јединствене заједничке духовности, живе саборности и живе српско-руске љубави, на темељу проливене крви и заједничке борбе, са историјском свешћу, као словесни људи, са поштовањем према прецима и одговорношћу према потомцима, захвални Царској Русији и одушевљени нашом драгоценом заједничком цивилизацијом - ценимо, чувамо и унапређујемо свето српско-руско братство. Слава палим ратницима!