Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Пралине

12.4.2020.

            Пралине су јефтин, али врло штетан и нездрав кондиторски производ. Оне су у суштини базиране на шећеру са одређеним квалитетнијим додацима (какао, воће, итд) у често занемарљивој (или дрско ниској) количини или чак без тога што је етикетирано. Ево једних пралина које се користе у Београду априла 2020. На кутији су наглашене јагоде и чоколадни прелив. Али јагода има заправо само 0.01 % (!!) тојест стоти део једног процента или десетина једног промила!! Без обзира што је удео јагода (и то осушених) испод нивоа статистичке грешке (или трагова у производњи претходног артикла) јагоде доминирају на амбалажи и тиме се потрошачи снажно доводе у заблуду и обмањују. Тамни прелив чини 25 % једне пралине, а какао у преливу чини само 5 % (двадесети део) , што је 1.25 % пралине. Што се тиче основног састојка шећера, просто не пише колико процената има у производу! Овакве посластице су популаран, али опасан производ који, уколико се користи у дужем временском периоду може утицати врло лоше на здравље. Произвођачи оваквих продуката немају право да користе на амбалажи слике воћа или називе воћа кога практично нема. Чак је и на амбалажи написано да је у питању само укус јагоде, али слике јагода нису изостале, да би се привукли наивни купци.      

 

Здравље