Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Како се припремити за Видовдански марш?

 

Видовдански марш је пре свега марш вере и воље, стога је најважнија духовна и молитвена припрема. Такође, пожељно је и додатно се информисати о животу Срба на Косову и Метохији којима пружамо подршку.

Корисно је неколико дана пре Видовданског марша појачати спортске и физичке активности. Са собом треба понети лична документа. Потребно је понети и прибор за хигијену, кабаницу или кишобран, 2 пара патика (не нових због жуљева), неколико мајица, шорцева и једне панталоне дугих ногавица (ради одласка у Цркву), више пари чарапа.

Свако јутро се након заједничког буђења, колективно иде у храм на молитву и по благослов за срећан пут. Затим се доручкује и креће у савладавање етапе за тај дан уз поштовање плана кретања. Током марша подразумева се поштовање црквених старешина и државних закона. Увек смо дужни личним примером чувати достојанство Видовданског марша, сваки марш је уједно и припрема марша за следећу годину. Треба водити рачуна о својој и безбедности других учесника марша у саобраћају.

Очекује се повећан степен самодисциплине и мања издвајања од главне групе приликом уласка марша на Косово и Метохију где пратњу од Полиције Србије преузимају КФОР и ЕУлекс.

Теже повреде правила повлаче искључење из марша о чему одлучују повереници 1389. На Видовданском маршу се не носе заставе организација (НВО или странака) већ само национална и верска обележја (изузетак су обележја гостију из иностранства). Осим целокупног двонедељног марша, могуће је учествовати у маршу један дан или неколико дана.

повратак на основну страницу - овде

Видовдански марш 2012