Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Противречности америчке спољне политике

Београд 13.01.2013. године

Противречност (контрадикција) означава стање у коме се два дела једне целине налазе у сукобу, то значи да целина којој припадају пролази кроз озбиљну кризу или да је целина (организам, организација) пред распадом. Може значити и да се један део побунио против система. Ако погледамо америчку спољну политику, дипломатију и затим оружане акције, агресије по свету последњих деценија тојест војну компоненту америчке (спољне) политике приметићемо разлике, чак и противречности.

Истоветни схизофрени расцеп имамо у спољној политици САД који се огледа у несагласју прокламованих циљева као што су: заштита мањина, заштита људских и мањинских права, заштита демократског поретка итд - и начина на који се "заштита" спроводи. Након сваке "хуманитарне" интервенције САД најтеже су страдали они који су теоретски "предмет заштите" интервенције. На пример: као последицу вишегодишњих санкција Ираку наметнутих од стране САД умрло је највише жена и деце (неколико стотина хиљада) и то од баналних обољења због недостатка лекова.

http://blic.rs/stara_arhiva/svet/131528/Lekari-protiv-sankcija-Iraku

Међутим, тешке последице остају и по извршиоце ове политике - а то је још једна противречност! Исповест војног ракетног оператера који је годинама убијао цивиле у наводном "рату против тероризма" најочигледнији је доказ противречности војних операција САД на глобалном нивоу. Ракетни оператер је добио дијагнозу акутног борачког синдрома, али преведено на наш језик дијагноза је нечиста савест. Погледајте линк:

http://vaseljenska.com/svet/racunarom-sejao-smrt-na-drugom-kraju-sveta/

 

Евро-атлантизам - погледајте