Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Прво место за 1389 на фестивалу у Москви

17.08.2014.

http://prolife-fest.ru

Од 11. до 13. августа одржан је 5. Међународни фестивал друштвених технологија за заштиту породичних вредности “За живот - 2014”. Овај форум, конгрес је највећа годишња манифестација рускојезичног простора, а можда и највећа уопште у свету манифестација за заштиту деце до рођења, тојест противника абортуса. Ове године је учествовало 67 организација из разних региона Русије, Украјине и Белорусије, 8 земаља Заједнице независних држава (бивши СССР) и још из Србије, Аргентине, Шпаније, Чешке и Пољске – укупно преко 300 учесника. Покрет 1389 традиционално наступа на овом самиту, а ове године су се појавили и други представници из Србије, као што је организација Двери. По конкурсној номинацији “Мисија” за сарадњу Цркве и друштвених организација Покрет 1389 је добио 1. награду као иницијатор, учесник и технички организатор Благовестне литије за забрану абортуса (одржана 7. априла у Београду). Председник фестивала Сергеј Валентинович Чесноков сматра да литија већ доноси своје духовне и друштвене плодове (он је и био учесник Благовестне литије). Он и организациони одбор фестивала су предложили да Благовестна литија од једнократног догађаја постане редовни и да се поново у Србије организује истовремено са Русијом Недеља живота – Михајловски дани у време када се слави Аранђеловдан.

Експерти Госдуме (Скупштине Русије) тврде да се у Русији годишње уради од 5 до 8 милиона абортуса!!, а при томе се не рачунају абортуси од унутарматеричне спирале и хормоналних таблета које користе милиони жена. Учесници фестивала предлажу друштву и држави алтернативу – реално дејствујуће пројекте, а међу њима центре за заштиту материнства, прихватилишта за труднице и мајке са тек рођеном децом, образовне и правне програме. Основни догађаји форума су били посвећени представљању ових програма, размени искустава, обуци, итд.

Фестивал су подржали:
архимандрит Јефрем, игуман Свете Велике Обитељи светогорског манастира Ватопед:
http://prolife-fest.ru/articles/79/
Благословио је председник Синодалног одељења верског образовања и катихизације митрополит ростовски и новочеркаски Меркурије:
http://prolife-fest.ru/publications/18/
Градоначелник Москве Сергеј Собјанин:
http://prolife-fest.ru/articles/80/
Председник одбора за добровољце и волонтере Руске федерације и херој Русије пуковник Бочаров Вјачеслав Алексејевич:
http://prolife-fest.ru/publications/17/
Опуномоћени саветник Председника Руске Федерације за права детета Астахов Павел Алексеевич:
http://prolife-fest.ru/articles/78/

Међународна иницијатива за забрану абортуса - погледајте