Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Комисија за утврђивање истине о Сребреници!

          Покрет 1389 позива државне органе Републике Србије, као и Босне и Херцеговине, да престану са злоупотребом жртава рата и бројем настрадалих у политичке сврхе. Позивамо јавно на образовање мешовите стручне и објективне комисије представника Републике Српске, Босне и Херцеговине, Републике Србије и свих других заинтересованих, која би утврдила тачне податке о свим убијенима, њиховој националној припадности, те времену, месту и начину погибије. Ова комисија би у почетку, имала акценат на територију Сребренице, али би убрзо требала да прошири област истраживања на целокупну Босну и Херцеговину.

          Важно је нагласити да се морају истражити сви злочини од почетка рата, а не селективно само јул 1995. године и не само селективно подручје Сребренице. Покрет 1389 је спреман да сарађује по овом питању. Важно је да се све жртве, посебно цивилне, третирају на једнак начин. Подсећамо да је до рата у Босни и Херцеговини и Хрватској дошло отцепљењем ове две републике (чиме су преузеле одговорност за последице) из тадашње федеративне Југославије, као и да су рат у Босни започели муслимани убиством српских сватова, цивила.     

          Подсећамо још једном, да су дискриминација и занемаривање жртава рата (посебно цивилних), на националној, расној и верској основи, одлика фашизма и нацизма. 


Српска дијаспора Аустралије против декларације - детаљније

Досије Сребреница - детаљније

ЛДП бацио српске жртве у смеће

Представник ЛДП-а у централи странке у Скадарлији 20. јануара 2010., након што му је координатор Покрета 1389 за антифашизам званично уручио књиге о страдању Срба у Босни и Херцеговини од нациста током Другог светског рата и о страдању Срба од муслимана током 90-их, узео је књиге и пред још двојицом присутних - бацио их у канту за отпатке! Централа ЛДП-а је посећена у оквиру иницијативе Покрета 1389 информисања парламентарних странака о ратним злочинима у Сребреници и читавој БиХ. Књиге које је представник ЛДП-а бацио у канту за смеће пред трочланом делегацијом:

1. Енвер Реџић "Муслиманско аутономаштво и 13. СС дивизија" (Аутономија Босне и Херцеговине и Хитлеров Трећи Рајх), Сарајево 1987. година

2. Миливоје Иванишевић "Хроника нашег гробља" (или слово о страдању српског народа Братунца, Милића, Скелана и Сребренице), Београд-Братунац 1994. година

Злочини над Србима у Сребреници и околини