Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Са вером, без панике!

Црква, богослужења и вирус

28.3.2020.

Са вером, без панике!

Ево нас драга браћо и сестре, пријатељи, непријатељи, познаници и странци пред изазовом које носи живот. За нас православне хришћане таква појава давно је и јасно дефинисана као искушење. Искуство цркве формирано на основу животних примера светих (најбољих хришћана) није нам оставило ни један други пут, осим пута препознавања искушења и борбе са њим. У освиту нових технологија и достигнућа која су засигурно човека подигла високо, чак и изнад очекивања, јавио се голим оком невидљив вирус популарно познат под именом корона. На изглед самоуверен, човек данашњице остао је јадан и мали, престрашен од живог организма кога чак и не види голим оком. Страх од короне надвладао је и сам себе отварајући пут у безнађе, које је увек праћено самодовољношћу и себичношћу.

У животињској борби зa животом, падамо на првој лекцији а она се зове љубав. Замењена самољубљем, наша антиљубав љушти полице маркета безобзирно и презриво не примећујући ближњег. Толеранција се претвара у невиђену грубост, која поред погрдног "српског" речника не преза ни од одмеравања физичке снаге... И ова борба за "голи живот" у виду пуњења остава и медикамената не би била ни сувишна ни страна, када би у питању било неко дивље племе из неке далеке нама непознате земље.

Проблем настаје зато што се ради о једном хришћанском православном народу, чији је идентитет заснован и постоји већ вековима на темељима јеванђељског начела живота.
Како као православни хришћани да се упустимо у борбу, са за нас актуелним искушењем, званим корона 2020. ?

На првом месту сетимо се да смо у данима Светог и великог поста, који је доба уздржања у сваком смислу. Имајући то на памети, постимо храном онако како можемо (уље, вода), знајући да ће нас Господ увек изнова оснажити и храбрити. Најбоље о детаљима упитати свога надлежног свештеника! Пост је време у коме треба умножити молитву. Читајмо молитвена правила, псалтир, акатисте светима, па чак и прикладну класичну литературу, нешто што је ведро, оптимистично. Ових дана интензивно се купује тамјан ради кађења кућа, јер је користан за прочишћење ваздуха. И то је тачно и проверено, али само са великом вером, да је тај наш кад принос Господу, а искрени принос Богу свагда очишћава. Томе нас учи и историја. Треба кадити дом, али га и кропити освештаном водом. Ето прилике да богојављењску и другу свету воду учинимо благословеном и даром цркве и помоћником, а не само украсом на полици око кога се ухватила прашина или још горе амајлијом, еликсиром. Ту је и освећени јелеј из светиња. Помазујмо се њиме, узимајмо га уз храну на благослов. И увек и за све Благодаримо Богу. Страдање је по искуству отаца цркве увек везано за грех. Ето и ту лека. Кајмо се истински, из срца. Молимо и дајмо опроштај. Брине нас забрана кретања. Ништа страшно хришћани смо, пост је, нека наш подвиг буде да останемо код куће. Стиснимо зубе издржимо. Лепи су дани, ако имамо двориште изађимо, погледајмо лепоту Божију. Свако бар има прозор. Удахнимо ваздух, дозвилимо да нас сунце помилује. Када нам је тешко бодримо једни друге, радујмо се једни другима. Ако је већ нека врста изолације, ту су и телефони и мејлови, па ћемо бар чути ближње. Ето користи и од тих направа. Ионако од њих ближње и не видимо. Сада нека нам бар једном у добром послуже.

Ко може, уколико нема опште забране (у појединим државама) и у храм је добро дошао. Ми свештенослужитељи смо ту, да саслушамо, посаветујемо, утешимо охрабримо. Ко не може или не сме, опет су ту телефони...
Не одбацујмо препоруке лекара. Савесно се понашајмо и због себе, а и ради безбедности ближњих. Укључимо сензоре хришћанске свести и савести, одговорности у вери.

Света тајна причешћа најјачи је лек, лек бесмртности, лек вечног живота. Када смо у храму имајмо разумевање једни за друге. Сами направимо ред, по части чинећи ближњега већим, како нас учи Св. Ап. Павле. Ако нам се кашље имамо марамицу. Иконе и мошти могу се хришћански испоштовати и појасним поклоном. Уколико је препорука не целивати испоштујмо је, пре свега да не унесемо смутњу слабијима у вери. Не гурајмо се. Причешћу као и свагда приступимо са вером у Господа, у васкрсење, са надом у живот вечни. Ако не можемо у храм по св. Причешће посетиће нас надлежни парох.

Док је изолација, изолујмо и ми лоше у себи. Умножимо љубав, веру, наду, богољубље и човекољубље. Пост је- постимо и уздржавајмо се у име своје вере од греха и зла. Рецепт против короне је у нама. Христос нам га је завештао. А то је борба са искушењем до победе у име његово и у сједињењу са њим у св. причешћу.

Молимо се једни за друге, за све, па и за себе, да све и у свему Христу Богу предамо. Када је са нама Бог ко ће против нас!

јеромонах Димитрије, игуман тумански

 

Старац Гаврил са Свете Горе говори о вирусу корона. Упозорава да се не узимају вакцине против овог вируса, које за сада и не постоје, али могу да се брзо појаве (на грчком и руском):
https://instagram.com/tv/B9wrY6rnLYb/?igshid=1cm0f984is2kb

 

Јак земљотрес који је погодио Загреб 22. марта ујутру је опомена и нама у Србији и шире. Наиме, хрватски кардинал и бискупи су у четвртак 19. марта због вируса Корона укинули, суспендовали богослужења. Након 3 дана их је задесила опомена од Бога да се то не чини. Много је наших грехова, а богослужења су им противтежа и дају глобални баланс и спречавају да нас постигне Божија казна. Уколико нема богослужења која призивају на милост Божију, онда остаје нам сам да нас постигне суд са Неба.

Цитат поменуте одлуке хрватског клира:

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprjecavanjem sirenja bolesti COVID-19
19.03.2020
Zagreb, 19. ozujak 2020.
1. Da bi se izbjeglo sirenje bolesti COVID-19 i ocuvalo zdravlje stanovnistva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pucke poboznosti, zupna slavlja i drugi dogadaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
2. Svecenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, ...
ZG-NADBISKUPIJA.HR

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprjecavanjem sirenja bolesti COVID-19 - Zagrebacka nadbiskupija

http://zg-nadbiskupija.hr/mobile.aspx?id=30878&fbclid=IwAR0a8-so7r3YGn_NXLz2lWxaKUFYa8xPiqOdt_iC4Gc1su8_SF-GwIiyEPg

 

Порука из манастира Жиче:

Занемарите све оне поруке које се односе на крај, нестанак света и све катастрофичне прогнозе, па и такозване „поруке са Свете Горе“ чак и хитно упућене које наводно шаље Богородица. Оне су лажне и опасне. То није став Атонске заједнице и наше Православне хришћанске Цркве.

Смирите се, опустите се, молите се, учините нешто креативно и лепо. Испуните светлошћу своју душу и свој живот. Не слушајте и не понављајте поруке и мисли сваке узнемирене особе која сеје око себе сав хаос и мрак који носи у себи. Загрлите свог супружника, своју децу, играјте се са њима, разговарајте, дружите се, смејте се, гледајте филм, прочитајте књигу, радите вежбе, направите леп оброк за себе и људе које волите, послушајте неку лепу беседу која зрачи светлошћу и одише надом и вером у Христа.
Молите се, обраћајте се Христу, своје страхове и несигурности препустите Њему, а не сваком непогрешивом спасиоцу који говори о сатанистима, паклу, чиповима, ратовима, уништењима, заверама, црним догађајима, депресијама, смрти - онима који више говоре о ђаволу, а мање о Христу и Светом Духу.
Христос, Богородица и сви Светитељи су светлост, радост и нада. Не застрашују, не уносе панику, не кажњавају, не уносе узнемиреност, анксиозност и панику. Дух Божји је умилан, смирује и успокојава човека. Улива му наду да гледа у будућност с вером. Човеку сија лице, ви уживате у његовом присуству, поред њега се и ваше срце отвара, од његових се речи, а нарочито његовим личним примером и животом, и ви испуњавате светлошћу и надом.
Говорио је Старац Порфирије: „Такав је Христос. Нема више покуњености, ни меланхолије, ни затворености у себе, стања у коме човек бива мучен разним помислима и трпи разне притиске, којима, с времена на време, у свом животу биван рањен. Христос је нови живот.
Шта хоћу да кажем? Христос је све. Он је радост, Он је живот, Он је светлост, истинита светлост, Он чини да се човек радује, да лети, да саосећа са свима, да свакога жели уз себе и све уз Христа“.

(Порука из манастира Жиче)

 

 

Вирус Корона