Насловна О нама Download Везе Контакт
08. фебруар 2010.


Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска


У Косовској Митровици одржан
Сабор Срба са Косова и Метохије
 

Дана 04. 02. 2010. године, у амфитеатру Техничког факултета у Косовској Митровици, одржан је Сабор Срба са Косова и Метохије. Сабор је организовала „Скупштина заједнице општина Косова и Метохије“ а непосредни повод била је објава антисрпског плана Питера Фајта и Хашима Тачија о тзв. „интеграцији северног дела Косова и Метохије“. Поред Епископа Артемија, као Архипастира окупљеног народа, многобројног свештенства и монаштва, и легитимних представника српског народа на Косову и Метохији, Сабору су присуствовали и представници парламентарних странака у скупштини Србије.

Сабор је био својеврсна јерихонска труба која је требала да сруши сва настојања светских моћника да спроведу безакону интеграцију и јасна порука званичном Београду, да треба не само реторички, него и стварно да брани српске националне интересе у јужној српској покрајини. На Сабору су говорили: председник СО Штрпце - Звонко Михајловић, председник странке „Нова Србија“ - Велимир Илић, представник енклаве у Гораждевцу – Миломир Борчић, члан СО Косовска Каменица – Иван Петровић, председник посланичке групе ДСС – Милош Алигрудић, Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Артемије, председник СНВ северног КиМ  – Милан Ивановић, председник СО Звечан – Добрица Добрић, бивша председница општинског суда у К. Митровици – Бранка Сребренов, председник Скупштине заједнице општина на КиМ – Марко Јакшић, председник посланичке групе Српске Радикалне Странке – Драган Тодоровић.

После двочасовног саборовања Сабор је усвојио закључке које је присутнима изложила секретар Скупштине заједнице општина КиМ – Маја Соврлић.

Текст закључака гласи: 

1. Сабор Срба са Косова и Метохије категорички одбацује антисрпски план Питера Фејта и Хашима Тачија о тзв. ''интеграцији северног дела Косова и Метохије''.

Еулекс, тзв. Међународна цивилна канцеларија Питера Фејта и власт у Приштини, сматрајући да су, уз пуну помоћ Београда, интегрисали остале делове Косова и Метохије, устремили су се да и северни део јужне покрајине ставе под своју контролу. Дипломатски кругови у Бриселу и Вашингтону не крију да се Београд сложио да Албанцима уступи Косово и Метохију, као услов да Србија уђе у ЕУ. Зато, Срби са Косова и Метохије очекују да власт у Београду, не само реторички, него стварно брани српске националне интересе у јужној српској покрајини, као и да јасно покаже да јој је територијални интегритет и суверенитет важнији од евроатланских интеграција.

Данас је ваљда свима јасно да без помоћи Београда нема независног Косова, а да очување Косова и Метохије искључиво зависи од Србије и никог више. 

2. Будући да је у излагању на седници СБ УН у Њујорку указао и доказао да Еулекс није статусно неутралан, Сабор Срба са Косова и Метохије очекује да Борис Тадић Еулексу откаже гостопримство на Косову и Метохији.

После годину дана од доласка Еулекса, на терену видимо да се Београд одрекао тзв. Шест (6) тачака. Оне су, изгледа, биле само димна завеса да председник Србије, мимо Резолуције Скупштине, омогући овој Ахтисаријевој мисији долазак на Косово и Метохију.

Нажалост, ни две петиције Срба са Косова и Метохије нису помогле да Еулекс не дође у јужну српску покрајину, односно да из ње оду. Ако председник Србије стварно жели Косово и Метохију у саставу сопствене државе, што је на основу Устава и дужан да чини, он мисију Еулекса на Косову и Метохији мора да прогласи за ''мисију нон грата''. У противном, постаје саучесник у стварању још једне албанске државе на Балкану.

3. Српски народ са Косова и Метохије захтева да актуелна власт у Београду, уместо досадашњег слабљења, јача српске институције у јужној покрајини. Тиме ће и НАТО пакту и Кфору и Еулексу показати да оне нису паралелне, него стварне и аутохтоне, јер постоје стотинама година, а не од бомбардовања 1999. године, као ове сепаратистичке у Приштини.

Хоћемо да нам се лична документа издају у месту живљења, а не у Београду, као што је одлучила садашња власт, због визне либерализације и под притиском ЕУ. Не желимо да се гасе српске општине, без обзира што су Срби протерани из њих, јер су оне доказ нашег сатирања. Даља редукција финансијских средстава, од стране Министарства за Косово и Метохију и министра Богдановића, има за циљ да се Срби све више усмеравају ка Приштини. Због затварања очију пред проблемима са којима се сусрећемо, као што су недостатак струје и воде, поставља се питање сврсисходности постојања овог Министарства.

Нејасан и проблематичан однос актуелног режима у Београду према локалним изборима које је организовала Влада Хашима Тачија, као и врло приметно признавање резултата тих избора, значи и посредно признавање независног Косова.

С тугом констатујемо да је Косово данас много даље од Србије него пре доласка садашње власти. Очито је да се Косово и Метохија полако, али сигурно, жртвује зарад евроатланских интеграција.

Последњи је час да власт у Београду промени политику и да стварно буде у служби одбране Косова и Метохије, као исконског дела српске државе.

На стотине српских цркава и манастира су у опасности од затирања, и дужност је власти у Београду да употреби све своје компетенције делујући у правцу њиховог очувања. Нажалост, до сада је давана подршка неодрживим моделима обнове српских светиња, који иду на руку погубном програму гашења огњишта српске духовности на Косову и Метохији.

4. Сабор Срба са Косова и Метохије честита епископу нишком Иринеју Гавриловићу избор за Патријарха српског. Посебно радује Његова прва беседа, којом је одмах показао бригу за свету српску земљу, говорећи да ''ако ми заборавимо Косово, онда ће и Косово да заборави нас''.

Молимо се Богу да Сабор Српске православне цркве питање Косова и Метохије што пре стави на дневни ред и да својим ставом и конкретним порукама усмери државу да одлучније делује и искреније брани државну територију, а не да се и даље солидарише са досадашњом и садашњом политиком и праксом званичног Београда према Косову и Метохији. 

5. Ми Срби са Косова и Метохије тражимо да Скупштина Србије потврди Резолуцијом исказан став о вековном статусу Косова и Метохије као неотуђивом делу Србије.

Апсурд је да највиши орган власти у Србији до сада није желео да подигне свој глас о најважнијем српском државном и националном питању, па чак и онда када су Влада и председник Србије, кршећи Резолуцију Скупштине Србије, на Косову и Метохији инсталирали Еулекс, који је створен (то је очигледно) са циљем да у дело преточи Ахтисаријев план о независном Косову.

Надамо се да ће, пре свега посланици опозиције, у Скупштини Србије поново истаћи питање Косова и Метохије, а у случају да власт то одбије, преиспитати своје даље учешће у раду Скупштине. 

6. По жељи и одлуци овог Сабора Срба са Косова и Метохије Преосвећени Владика рашко-призренски Артемије један је од чланова формиране делегације, која би политичким чиниоцима у Србији разматрала питање очувања Косова и Метохије у саставу Србије.

 

Звучни запис са Сабора Срба у Косовској Митровици можете преузети овде.

Сабор Срба Косова и Метохије