Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Самит Православних држава

27.04.2017.

Како се ситуација у међудржавним односима током 2017. године нагло заоштрава и погоршава, то долази до великих прегруписавања, престројавања и преиспитивања. Кризе у Сирији, Турској, Украјини, Македонији, Кореји, Брегзит, мигрантска криза, итд, као и агресивни неоотомански планови балканских муслимана предвођених Турском, показују да су нека досадашња међународна партнерства била илузија. Европи је све више потребна јака Србија као природна брана од продора азијског ислама.

За 17 година европских интеграција Србија привредно, демографски, морално и безбедносно непрестано пропада, што се могло предвидети још крајем 90-их година прошлог века. Са друге стране, Албанци и муслимани из Рашке области и БиХ слабо реагују на социјалне, економске, привредне и сл. програме и показују да су им интерес ислама и верска солидарност на првом месту.

Показало се поново, као и раније кроз историју да су пријатељства Православних народа и држава озбиљна, искрена, трајна и поуздана. С обзиром на раст регионалне и глобалне несигурности, на стварање блокова и асоцијација које омогућују већу сигурност и моћ, било би веома корисно да се уприличи самит Православних држава, као свечани почетак озбиљније сарадње. Скоро све друге идеолошке, регионалне, политичке, интересне комбинације повезивања и интеграција смо испробали и доживели смо небројене бродоломе и разочарења.

Стога је време да се окренемо провереним (и занемареним) пријатељима и правим вредностима, браћи по вери, духу и сродницима заједничког порекла како бисмо у таквом окружењу и у таквом амбијенту градили поуздана дугорочна партнерства, развијали своју културу и градили мреже и савезе сигурности у свету који све више пада под сенку озбиљних и непредвидивих ризика.

 

Православне интеграције / Савез Православних народа