Насловна О нама Download Везе Контакт

Храм у Самодрежи претворен у WC

Цркву претворили у депонију

Место на коме је причешћена српска војска пре Косовске битке, црква Самодрежа код Вучитрна, претворена у јавни тоалет и депонију. Епископ рашко-призренски Артемије упозорио да се српска културно - историјска баштина на Косову и Метохији налази у очајном стању.

Епископ рашко-призренски Артемије упозорио је да се српска културно историјска баштина на Косову и Метохији налази у очајном стању и навео пример цркве Самодреже која се налази у истоименом селу надомак Вучитрна на северу покрајине.

Артемије је у изјави Танјугу истакао да се стање у којем се налази Самодрежа, црква у којој је причешћена српска војска пре Косовске битке, не може описати речима.

"Кров је потпуно уништен, зидови стоје а унутра је депонија, има свега, а највише сточног и људског измета", рекао је епископ рашко-призренски.

Од бетонског зида који је окруживао цркву нису остали ни фрагменти, потпуно је уклоњен, а унутрашњост цркве је претворена у депонију и јавни WC.

Демолирање цркве, почело је већ 1998. године, а након доласка међународних снага на Косово и Метохију 1999. године крајем јуна, демолирање ове светиње се наставља, тако што је црква запаљена изнутра.

У Самодрежи је током деведесетих година било двадесет српских кућа. Последња храмовна слава обележена је 1997. године.

Током мартовског насиља на Косову 2004. године црква је опет била мета вандала, данас је у још горем стању, а између школског дворишта и храма нема никаквих преграда.

Самодрежа претворена у депонију и WC

субота, 31. окт 2009, 13:57 -> 14:57

http://www.rts.rs