Download

 

Otvoreno pismo dr Jelene Guskove poslanicima Skupstine Republike Srbije

Postovani poslanici Skupstine Republike Srbije!

Centar za izucavanje savremene balkanske krize Instituta za Slavistiku Ruske Akademije Nauka Vam se obraca u vezi sa pitanjem osude zlocina u Srebrenici.


Danas je problem Srebrenice postao predmet politicke spekulacije, u koju uvlace Srbe, iako se pojavljuje sve vise podataka da je Srebrenica isplanirana i dobro izvedena operacija zapadnih specijalnih sluzbi. Laz o Srebrenici se siri po svetu ogromnom brzinom i boriti se sa njom postaje sve teze. Muslimansku verziju zrtava niko i ne pokusava da proveri, svi je prihvataju kao aksiom. Ipak, podaci o broju zrtava nisu potvrdeni cinjenicama, slika dogadaja u julu 1995. godine ostaje nejasna, podaci protivrecni, a mnoge optuzbe izmisljene.

Mi smo u Institutu organizovali medunarodnu konferenciju posvecenu Srebrenici. U radu konferencije su ucestvovali vise od 30 naucnika iz raznih zemalja. Prvi put su pravnici, istoricari, patologoanaliticari, demografi i istrazivaci iz drugih oblasti analizirali mnoge podatke, pronasli mnoge protivrecnosti u zvanicnoj verziji, prikazali su novu metodiku istrazivanja broja zrtava. Svi dogadaji su stavljeni u istorijski kontekst, otvoreni su novi aspekti dogadaja koji menjaju opstu sliku desavanja. To je dalo mogucnost da se drugacije gleda na problem Srebrenice i da se pocne sa preispitivanjem oficijalne verzije.

Po nama, zuriti sa priznanjem svoje krivice i sa izvinjenjem ne treba sve do tada dok sve okolnosti vezane za dogadaje u Srebrenici ne budu razjasnjene i ne postanu opste dobro javnosti. Inace ce to biti tezak teret i optuzba na plecima celog srpskog naroda, postace potvrda verzije natovaca o krivici Srba za sve sto se dogadalo na Balkanu 90-ih godina i opravdanje za bombardovanje 1999. godine.

Nama se cini, da je sada glavni zadatak ispitati taj slozeni period iz rata u Bosni i Hercegovini, proveriti sve cinjenice, pokazati nove podatke, dati nauci, medicini i pravnoj ekspertizi sve obajavljene cinjenice, sprovesti analizu dokumenata, obelodaniti uzrocno-posledicnu vezu sa prethodnim dogadajima vezanim za unistavanje srpskog zivlja i dati svetu pravednu sliku dogadaja u Srebrenici. Jos su zivi svedoci, ucesnici tih dogadaja, progovorili su holandski mirotvorci, objavljuju svoja istrazivanja naucnici, izmedu ostalog i na Zapadu. Ne treba srpski narod da snosi odgovornost za to sto nije uradio. Ne treba rukovodstvo beskonacno da se izvinjava, ponizava, podrivajuci tako samopostovanje naroda. Posle toga, sutra niko nece poci da brani Otadzbinu, nece stititi svoju zemlju i boriti se za njenu nezavisnost.

Centar za izucavanje savremene balkanske krize Instituta Slavjanovedenija RAN je spreman da ujedini snage sa srpskim naucnicima i naucnicima iz drugih zemalja da se prouci slucaj Srebrenica.

Moskva,
5 mart 2010.


Jelena Guskova
doktor istorijskih nauka
Rukovodilac Centra za izucavanje
savremene balkanske krize
Instituta Slavjanovedenija RAN