Насловна О нама Download Везе Контакт

 

"Сибирска песма" у Србији

Наступ фолклорног ансамбла из братске Русије

18.08.2012.

Средином августа Србија је имала част да угости руски омладински фолклорни ансамбл "Сибирска песма", који окупља у Москви досељенике из Сибира и који негује особени сибирски стил руског изворног фолклора (песме и игре). Помоћ у организацији њихове турнеје по српским земљама (Србија, Црна Гора, Република Српска) пружили су Покрет 1389, Српско-руско друштво "Завет" уз помоћ општине Гроцка и других.

На археолошком налазишту Винча, на обалама Дунава, одржан је (у суботу 11.08.2012.) заједно са Културно уметничким друштвом "Винча" концерт који је донео овом београдском насељу дух мајке Русије и далеког Сибира (тужно је што Винча, због својих археолошких и културолошких вредности, још није постала светски "бренд"). Народ је топло прихватио "Сибирску песму" и сам узео учешћа у руским играма, нарочито деца. Обостране симпатије су оставиле снажан утисак на присутне.

Следећег дана (у недељу 12.08.2012.) после Свете литургије у Храму Светог Вазнесења Господњег у Жаркову, са благословом парохијског свештенства, у порти Храма одржан је концерт ансамбла "Сибирска песма". Верни народ је после Божанствене Литургије са радошћу и братским одушевљењем прихватио браћу и сестре из далеке Русије. Атмосфера Сибира и поетичност руског језика побожне дружине су заиста обогатили живот Православне заједнице. Прекрасни утисци ће се вероватно препричавати још дуго времена.

Фотографије - погледајте

Жарково 12.08.2012. (видео записи):

Винча 11.08.2012. (видео записи):