Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Сила права или право силе

1389 против учешћа Војске Србије у "мировним" (ратним) мисијама ЕУ

Београд 21.12.2012.

У својој модерној историји Србија као држава никада ни у једном случају није учествовала у неком агресивном рату или је посезала за туђом територијом. Напротив милионским жртвама је плаћала одбрану сопствене територије. Међутим имамо најаву да ће ова светла традиција Српске Војске ускоро бити прекинута. Наиме, министар одбране Александар Вучић најавио је нешто што мора грађане Србије да забрине а то је да ће једно од тежишних активности Војске Србије у наредном периоду бити мировне мисије и то у оквиру УН и ЕУ.

Што се тиче мировних мисија које се одвијају у оквиру УН то је у реду. То су мисије коју планира, одобрава и реализује "права" међународна заједница које чине све државе света (са свих континената) где је непристрасност неоспорна, за разлику од тзв мировних мисија ЕУ (читај ратних мисија као на пример агресија на Србију 1999. године) где је легалитет под великим знаком питања. Ту се може десити један парадокс, наиме ЕУ у оквиру НАТО снага има своје "мировне" снаге на Космету које су наводно статусно неутралне. Шта ако ЕУ у оквиру НАТО пошаље припаднике Војске Србије у статусно неутралну мисију на Космет у циљу заштите неког конвоја са забрањеним супстанцама Хашима Тачија или Рамуша Харадинаја?

Мировне мисије УН и "мировне" мисије ЕУ су у свом односу небо и земља, тј то је однос силе права с обзиром да су све мисије УН одобрене од стране СБ УН у којима учествује права мећународна заједница и права силе (мисије ЕУ) где се не зна ко и под којим околностима одобрава ту мисију и са којим циљем. Очигледан пример једне такве "мировне" мисије ЕУ је мисија на Космету где учествује немачки контигент коме ту није место с обзиром да крши устав сопствене државе и због историјских околности (учешће Немаца у геноциду над Србима у ратовима 1914-1918. и 1941-1945.).

И још једна мала примедба. Господине Вучићу, ако Вас подржава бивши министар одбране Драган Шутановац требало би да се замислите.

погледајте линк:

http://politika.rs/rubrike/Politika/Vucic-VS-kroz-misije-UN-i-EU-podize-ugled-Srbije-u-svetu.sr.html

 

Евро-атлантизам - детаљније