Насловна О нама Download Везе Контакт
Ратни дневник 1999. године Ђорђа Аничића

Смена

11.12.2010.

Ратни дневник заменика команданта 3. ракетног дивизиона ПВО из 1999. године, Ђорђа Аничића, под називом "Смена", промовисан је 10. децембра 2010. године у Руском дому у Београду. Дневник говори о свакодневном животу најуспешније ПВО јединице, која је између осталог оборила и амерички стелт "невидљиви" бомбардер Ф-117а помоћу руског ракетног система "Нева".

Присутнима се обратио један од рецензената књиге, пуковник Веселин Павловић. Он је из свог искуства поручио присутнима: ко води рат по правилима осуђен је на пораз. Подсетио нас је на чињеницу да је 1999. године НАТО напао Србију са 1550 авиона од чега су 700 били авиони САД, а 850 авиони земаља Европске уније (овај податак показује бесмисао европских интеграција). Пуковник је подсетио да руски ракетни систем "Нева" може погађати циљеве на висини до 18 000 метара. Излагање је завршио војном мудрошћу: много зноја у миру, мало крви у рату.

Други рецензент ратног дневника је потпуковник Драган Коман, који је током рата поправљао погођене ракетне системе. Он је подсетио да је током НАТО бомбардовања у просеку око 400 авиона дневно надлетало Србију. Трећи ракетни дивизион, најуспешнија јединица ПВО, је пре рата изводила вежбе бојевог гађања у Русији, где су се добро обучили за руковање сложеним системом, што се и показало током НАТО агресије.

Водитељка програма професорка Тонковић, је подсетила да је прва промоција књиге "Смена" изведена 11. новембра 2010. у Москви пред руским официрима и великим бројем новинара (око 100); Руси су исказали жаљење што нису више помогли Србима током НАТО бомбардовања. Америчка војна "стелт" технологија коштала је око 600 милијарди долара - а цео пројекат је практично обесмишљен од стране борбене посаде српског ПВО, који је понос америчке и НАТО авијације "невидљиви" бомбардер Ф-117а, оборио над Србијом, а авион се срушио у Буђановце. Економиста Радивоје Дабић подсетио је да су Французи 1999. године уложили вето на рушење београдских мостова (разлог су искуство Париза из времена Другог светског рата и српско-француско савезништво из Првог светског рата).

Аутор ратног дневника, Ђорђе Аничић, представио је своје ратне другове уз овације публике. Указао је да се ове године слави 100 година авијације у Србији и Русији. Аутор је предочио присутнима проблеме и успехе са којима су се носиле јединице ПВО, свакодневницу ратовања на веома ризичним ватреним положајима, тимски рад, опасности и менталитет српског борца, итд.

После два сата програма, публика је презадовољна наставила слободне разговоре на покренуте теме и дружење са ратним херојима.