Download

 

OTVORENO PISMO Srba iz Francuske

09.03.2010.

SKUPSTINA DIJASPORE SRBA U FRANCUSKOJ
ODBOR ZA SRPSKE NACIONALNE INTERESE
Pariz, 15. Februar 2010.
Broj: 10/01


SAOPSTENJE ZA JAVNOST
povodom predstojeceg donosenja rezolucije o Srebrenici.

Obzirom da ce pocetkom marta 2010. godine poslanicke grupe koje cine vladu Srbije (SPS-Za evropsku Srbiju-G17), ili vlada Srbije, predati Narodnoj skupstini na usvajanje rezoluciju o Srebrenici, po pozivu Evropskog parlamenta, a u ime jasne poruke buducim generacijama kojom se osuduju zlocini pocinjeni od strane Srba nad bosanskim muslimanima, sa mogucnoscu da se u tekstu rezolucije upotrebi i pojam genocid.

Imajuci u vidu da je srpski narod tokom dvadesetog veka bio zrtva, jos uvek, nekaznjenog genocida pocinjenog u Drugom svetskom ratu od strane, takozvane Nezavisne Drzave Hrvatske i uz ucesce nacisticke Nemacke, kao i nekaznjen zlocin genocida u toku secesionistickog rata od 1991. do 1995. uz ucesce pojedinih drzava pripadnika NATO-a i da je, po treci put u dvadesetom veku, zlocine medunarodnog karaktera nad srpskim narodom pocinjen 1999. u toku NATO agresije na SR Jugoslaviju - uglavnom Srbiji, a da se Evropski parlament u ime jasne poruke buducim generacijama nije o tome oglasio.

Imajuci u vidu da Vlada Srbije, osim uvredljive trgovine tuzbama sa Hrvatskom o zlocinu genocida, nije se zalagala da bi se utvrdila istina o svim zlocinima nad Srbima u toku secesionistickih ratova od 1990 do 1995. godine, a da danas pojedini njeni clanovi, zanemarujuci stradanja srpskog naroda, zagovaraju vaznost rezolucije samo o Srebrenici iz moralnih i politickih razloga (!!). Imajuci u vidu da je broj zrtava i pravna kvalifikacija zlocina u Srebrenici, ma koliko je svaki zlocin za zaljenje i osudu, u velikoj meri rezultat masovne medijske antisrpske propagande, a ne objektivne analize, te nema uporiste u cinjenicama i pouzdanim podacima, sto se ocigledno vidi i u tekstu rezolucije Evropskog parlamenta od 18/01/2009, stav B, Imajuci u vidu da bi odluka Narodne skupstine o usvajanju rezolucije o Srebrenici dovela u pitanje dalji opstanak Republike Srpske jer bi njeni neprijatelji koristili tu rezoluciju kao dokaz da se Republika Srpska zasniva na zlocinu genocida i da je kao takva neodrziva. Pored toga, neuvazavajuci srpske zrtve u toku secesionistickog rata na prostoru danasnje drzave Hrvatske daje joj moralnu i politicku podrsku za dugotrajnu okupaciju vekovnih srpskih zemalja na prostoru Republike Srpske Krajine.

Najzad, imajuci u vidu da prihvatanjem takve rezolucije o Srebrenici, uprkos cinjenici da je Medunarodni sud pravde doneo odluku da Srbija nije odgovorna za pocinjene zlocine u Srebrenici, drzava Srbija, protivno presudi ovog suda, i stavljajuci se iznad njega, samoubilacki preuzima na sebe odgovornost za nepocinjeno sa dalekoseznim negativnim posledicama po Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod u celini.

Iz navadenih zapazanja:

Smatramo, da se zlocini medunarodnog karaktera, ukljucujuci genocid, ne mogu izolovano osudivati, a da se ne uzme u obzir i uzrocni zlocin - zlocin protiv mira. Zlocin protiv mira je pocinjen od strane vrhunskih politickih licnosti pojedinih drzava clanica Evropske zajednice, doveo je do secesionistickih ratova, i posledicno, do drugih zlocina na prostoru bivse Jugoslavije. Medutim, zlocin protiv mira je smisljeno izostavljen iz medunarodnog pravosuda, tako da odgovorni za taj najveci medunarodni zlocin nece snositi pravnu odgovornost.

Da, koristeci svoju parlamentarnu vecinu predsednik Boris Tadic moze da udovolji zahtevu i uceni Evropske zajednice i da Narodna skupstina usvoji rezoluciju o Srebrenici, ali niko nema pravo da ovakvom jednosmernom odlukom srpskom narodu namece krivicu za jedan od najtezih medunarodnih zlocina i da ga tako svrsta u red nacisticke Nemacke koja je upravo nad njim, u toku prethodnih decenija, pocinila nekaznjene zlocine medunarodnog karaktera, ukljucujuci genocid.

Da se jednostrano samooptuzivanje na stetu celokupnog srpskog naroda, pod pritiskom Evropske zajednice, uprkos cinjenici da je Srbija oslobodena od strane Medunarodnog suda pravde u Hagu za zlocine u Srebrenici, moze smatrati kao saucesce u zlocinu nad sopstvenim narodom.

Da usvajanje rezolucije o Srebrenici od strane Narodne skupstine Srbije sluzi NATO-u da opravda svoje zlocine i Medunarodnom krivicnom Tribunalu za bivsu Jugoslaviju da legalizuje svoju nepravdu protiv Srba.

Ocekujemo da Predsednik Srbije Boris Tadic, Vlada i Narodna skupstina Srbije nece podleci pritiscima i ucenama pojedinih drzava Evropske zajednice i da na taj nacin nece podeljeni, okupirani i postradali srpski narod izjednaciti sa zlocincima nacisticke Nemacke sto ce trajno zigosati buduce generacije Srba. Takva odluka bi dovela do toga da, vec ispaceni i osiromaseni srpski narod, kao najveca zrtva secesionistickih ratova, placa odstetu od vise milijardi dolara.

Pozivamo, Srbe i srpske organizacije u svetu, da manifestuju podrsku Narodnoj skupstini da ne prihvati rezoluciju o Srebrenici jer je zasnovana na antisrpskoj propagandi i diktatu Evropske zajednice.

Apelujemo na poslanike Narodne skupstine Srbije da, u svetlu svojih casnih predaka i buducih generacija, odbiju:

1. Rezoluciju Evropskog parlamenta od 19. 01. 2009. jer je zasnovana na presudi Medunarodnog suda pravde od 28. 02. 2007. kojom Srbija nije osudena ali joj se stavlja na teret neangazovanje u sprecavanju zlocina. Taj sud je, medutim, koristio arhivu laznih svedocenja i tajnih svedoka Medunarodnog krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju, kao i netacne podatke uzete iz dnevne stampe poznate po svojoj antisrpskoj propagandi i lazima. Donosenjem takve jedne rezolucije nece doprineti ni istini, ni pravdi, niti pomirenju medu narodima bivse Jugoslavije. Srpski je narod odbacuje.

2. Predlog rezolucije o Srebrenici jer pociva na politickoj uceni i neistini, a ne na pravdi i istini, te kao takva, ne sme biti prihvacena od Narodne skupstine Republike Srbije u ime svih njenih gradana u otadzbini i rasejanja.Sinisa Blagojevic,
predsednik Skupstine dijaspore Srba u Francuskoj

Vidoje Puric,
potpredsednik Skupstine dijaspore Srba u Francuskoj

Sima Mraovic, predsednik Odbora za nacionalne interese

Predislav Jankovic,
potpredsednik Skupstine dijaspore Srba u Francuskoj

Clanovi odbora:

Dragan Pavlovic
Zoran Radovanovic
Jovanka Dordevic
Petar Milic