Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Срби у Македонији

19.03.2011.

Положај Срба у суседним земљама се последњих година погоршао. Има много разлога за то, но сада није примарно тражити кривце и упирати прстом, већ помоћи нашим сународницима у региону. Србима у Македонији су ускраћене верске слободе и врши се прогон архиепископа охридског Јована, који се оптужује за проневеру новца. На жалост државна власт Македоније није много боља од српске. Остаје горак утисак да су Срби у суседству, изложени притисцима од прозападних влада, препуштени сами себи, без организације, система, солидарности и уз веома слабу помоћ матице. Апелујемо на Српску православну цркву и све друштвене и државне установе и организације, да се ангажују на моралној, економској, правној и просветној помоћи Србима у региону - када је овај важан посао у питању, све поделе и неслагања треба ставити у страну и подредити их добробити нашег страдалног, расејаног народа. На жалост, већина грађана Србије борећи се (у полураспалом евро-унијатском систему) за голо преживљавање, постала је равнодушна и хладна за ове проблеме. Преносимо један аутентични апел Срба из Македоније и опис ситуације реално са терена:

Pozdrav braco Srbi. Pozdravljam vas sa juga Srbije -Makedonije. Ovde zivim sa mojim "zavadjenim" sunarodnicima koji se samo bore za vlast a za interese srpskog naroda u BJR Makedoniji se uopste neinteresuju a to je i dosta uocljivo jer se jedna od dve srpske partije prikljucila vladajucoj koaliciji i usla u savez sa Vmro-dpmne a druga partija sa nekom opozicionom strankom u BJR Makedonoji postavivsi jaz izmedju srba koji zive ovde na ovim prostorima i ziveli su vekovima.
Neznam koliko su upoznate vlasti Srbije sta se desava tu na politickom planu ali mislim da bi nacionalni interesi Srba trebao da bude ispred svega a ne da se srpske partije zavadjuju i zavadjuju srpski narod koji zivi ovde na ovim prostorima.
Ovde je dosta jako lobi vlasko i albansko sa njihovim programima, tako da nesloga steti srbima i ostalim gradjanima koji se tako osecaju, podlozni asimilaciji, kao i dece iz mesovitih brakova. Ako mozete na nekom sastanku prodiskutirajte o ovom problemu u BJRM  i upoznajte predsednika pokreta o ovoj srskoj neslozi ovde koje preostale ljude srpskog porekla ovde mnogo pogadja, a osobeno u vecim mestima i gradovima BJRM.
Pozdravljam vas, Sasa.

 

Прва српска армија поразила је Турке у Кумановској битци 1912. године и ослободила Македонију од Турака у Првом балканском рату:

Кумановска битка 1912.