Насловна О нама Download Везе Контакт

РТС, петак, 15. окт 2010, 11:12 -> 12:01

Србин тешко претучен код Грачанице

На путу Јањево-Грачаница претучен М. Л. српске националности, док је покушавао да поправи аутомобил са таблицама које издају власти Србије. Тројица непознатих нападача узвикивала да је Косово албанска држава.

Дом здравља у Грачаници саопштио је да је један Србин тешко претучен недалеко од те српске енклаве, на централном Косову.

Грачаница, дом здравља
Дом здравља у Грачаници (Архивкса фотографија)

Како се наводи у саопштењу Дома здравља, на чијем челу је Рада Трајковић, М. Л. (52) је претучен на путу Јањево-Грачаница, док је покушавао да поправи свој аутомобил са регистарским таблицама Србије.

У саопштењу се наводи да су га претукле три особе које су му "на лошем српском језику псовале мајку" и говорили му да га туку, зато што користи таблице са ознакама "ПР" које издају власти Србије.

Дом здравља наводи да је М. Л. рекао да су му нападачи понављали "да запамти да је Косово албанска држава".

Додаје се да је М. Л, кога су оставили да лежи повређен на путу, покушавао да телефоном позове Хитну помоћ Дома здравља у Грачаници, али да то није успео, јер су телефонске везе у прекиду од 26. септембра, када су косовске власти уништиле опрему српског "Телекома".

У саопштењу се наводи да је М. Л. успео да дође до Дома здравља, где је констатовано да има теже повреде главе и тела.

О инциденту је обавештена и Полиција Косова, чији су припадници извршили увиђај.

Дом здравља је оценио да је тај случај показао колико је опасно што су прекинуте телефонске везе и што су пацијенти принуђени да се "или сами транспотрују директно до амбуланти и болница или трпе погоршање болести без медицинске помоћи".

"Апелујемо на одговорне из "Телекома Србије" и ЈП ПТТ саобраћаја "Србија" да ангажују све своје капацитете и могућности да се нашим пацијентима омогући да могу позивати Службу за хитну медицинску помоћ. Само поновним успостављањем фиксне и мобилне телефоније људски животи се могу спасавати", наводи се у саопштењу.

Дом здравља Грачаница је раније саопштио да је један пацијент из српске средине преминуо, јер није могао да позове Хитну помоћ.

 

вест на порталу РТС - погледајте