Download

 

 

Tokacin tim pronasao 500 zivih Srebrenicana

Datum: 31.03.2010 18:11
Autor: Dejan Sajinovic

BANJALUKA - Na raznim spiskovima Srebrenicana stradalih u ljeto 1995. godine Istrazivacko-dokumentacioni centar (IDC) do sada je pronasao 500 zivih ljudi, koje su vodili kao stradale.

Ovo je juce u Banjaluci na predstavljanju "Bosanskog atlasa ratnih zlocina" IDC-a rekao Mirsad Tokaca, predsjednik IDC-a, tokom verbalnog sukoba sa Branislavom Dukicem, predsjednikom Udruzenja logorasa RS, koji je, izrevoltiran Tokacinim nastupom, napustio prezentaciju.

Osim ovog podatka, za oko 70 lica koja se nalaze na tim spiskovima Tokacin tim je utvrdio da su poginuli ili ubijeni na drugim mjestima i u drugo vrijeme.

Dukic je optuzio Tokacu da je u "Atlasu" ignorisan niz stratista srpskog naroda i naveo da je na podrucju pod kontrolom Armije BiH i HVO-a tokom rata bilo 536 logora za Srbe koje su drzali Bosnjaci i 222 koje su drzali Hrvati.

"Nazalost, toga kod Tokace nema. U Memorijalnom centru Potocari stoji 8.326 imena, a sam Tokaca je priznao da ih je 500 nadeno zivo. U Srebrenici su stradala 3.562 Srbina, ali ni tih podataka Tokaca nema, niti ima logore u kojima su drzali Srbe", kaze Dukic.

On navodi da je Tokacin projekt "smisljena aktivnost bosnjacke politike i medunarodne zajednice da se Srbima stegne okovratnik", iako se, kako kaze, sada pokazuje da Srebrenica nije ono sto se mislilo, a da su oni na to ukazivali i ranije.

Nedeljko Mitrovic, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekao je da su za njega u "Atlasu" problematicni izvori koji uglavnom proisticu iz sudskih presuda.

"Znamo da je vise od 90 odsto presuda Srbima, pa je iz toga jasno odakle poticu Tokacine informacije", navodi on. Osim toga, njemu je sporno i to sto, kako kaze, Tokaca klasifikuje vojnike, civile i ostale "kako mu odgovara".

Mitrovic smatra da se istina o ratu nece utvrditi dok ne bude uradena centralna evidencija podataka, te da u IDC-u rade samo Bosnjaci.

"Krnja institucija poput ove ne moze dovesti taj posao do kraja. Mi imamo 1.777 nestalih s imenom i prezimenom, 1.400 pojedinacnih masovnih grobnica, te podatke smo im ustupili, a od toganisu unijeli ni 10 odsto. Velike pare su potrosene, a nema pravih rezultata", smatra on.

Tokaca je na prezentaciji ovog atlasa zlocina rekao da je do sada uradeno tek 20 odsto posla i da ce posao evidentiranja svih potrajati jos nekoliko godina.

"Ako bilo ko ima podatke, neka nam ih donesu i mi cemo staviti sve one za koje se utvrdi da su stradali. Moramo dokumentovati stvari, a ne pricati o brojevima, nego o identitetu ljudi. Ostao je ogroman posao pred nama", rekao je on.

Tokaca je tokom prezentacije knjige rekao da je do sada uneseno oko 2.500 lokacija, a da ocekuje da ce do kraja posla biti barem 10.000 lokacija zlocina.

"Svjesni smo mogucih gresaka i svjesni smo da ce pojedine lokacije trebati dopunjavati. Zato nam je potrebna pomoc da se unesu sve lokacije", rekao je Tokaca.

On je takode istakao da je problem na koji su nailazili tokom pravljenja "Atlasa" sto su, kako je rekao, brojne organizacije na perfidan nacin krile svoje spiskove i nisu im ih htjeli ustupiti.

"U ovoj zemlji se cesto licitiralo brojevima, pa se govorilo da je ubijeno 200, 300 ili vise hiljada ljudi, ali hvala bogu dosli smo do pribliznog broja od oko 100.000 ljudi", rekao je Tokaca.

Podaci "Bosanskog atlasa ratnih zlocina" nalaze se na internet stranici www.idc.org.ba, a za njihovo listanje potrebno je, osim aktivne internet konekcije, instalirati program Google Earth.

"Povlacenje donatora ne osporava rezultate"

Iako su organizacije i institucije koje su finansirale Tokacin projekat obustavile svoju finansijsku pomoc, on tvrdi da to ne dovodi u pitanje rezultate koje je IDC do sada postigao.

"Postupak je u toku u vezi sa navodnim finansijskim slabostima u nasem radu koje meni nisu poznate. Finansijska policija je bila u IDC-u, ali odgovorno tvrdim da niko nije doveo rezultate istrazivanja u pitanje", naveo je Tokaca i rekao da je spreman i da licno odgovara ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti.

Glavni finansijeri projekta prije suspenzije su bili norveska i svajcarska vlada, svedska drzavna organizacija za pomoc SIDA, te Fondacija "Carls Stjuart".

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/56600/Tokacin-tim-pronasao-500-zivih-Srebrenicana.html