Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Чланак за Српске новине (у Црној Гори)

На жалост, власт Србије не брине довољно ни о Србима у Србији, а камоли о Србима у Црној Гори. Ми смо сви навикли да изједначавамо власт и државу што није тачно, дакле 5-октобарска власт у Србији има веома танку, скоро непостојећу националну компоненту своје политике – њен искључиви приоритет су финансијска питања и европске интеграције. То се мора променити.

Црна Гора је пре свега географски појам и то географско-територијална област српског народа. Етнички састав Православног становништва је потпуно српски, што се односи и на језик, који је такође српски, ијекавског наречја, какав говоре Срби у југозападној Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, итд. Наравно да један народ носи у себи, на различитим географским подручјима, одређене разлике, не може никако бити хомоген, монолитан, али то не значи да свака долина или планина може (треба) да се прогласи посебном нацијом.

Држава Србија је дужна да јавности Црне Горе и међународној јавности стави на увид архивску и историјску грађу која јасно говори о српском пореклу и идентитету Црне Горе. Држава Србија је такође дужна да пружи сву потребну правну, моралну, економску и сваку другу помоћ свим Србима у Црној Гори, посебно у времену антисрпског режима Мила Ђукановића.

Границе Републике Србије нису и границе српског народа, српске Цркве, српске културе и стога Србија треба да помогне милионима Срба изван Србије, међу њима наравно и онима у Црној Гори; по том питању можемо се угледати на Русе, Мађаре, Енглезе, и др који пуно полажу на заштиту сваког свог грађанина у свету.

Тренутна власт у Србији не може и не жели никоме да помогне, она је окренута потпуно према Бриселу, стога Влада Србије тренутно никако не може бити стожер националног препорода – то може бити само Српска православна црква (што је и њена историјска мисија) заједно са другим лојалним друштвеним снагама.

Важно је да све помесне (националне) Православне Цркве држе ван признања тзв Црногорску православну цркву, која у ствари и није Црква, већ политичка установа под директивом Подгорице и Рима. Сви треба заједно да спречимо насилно разбијање духовног и културног јединства српског народа, морамо спречити повампирење установа из Другог ветског рата, које су по Хитлеровом плану, територијално, политички и војно разбијале српско национално биће.

Бесмислено је инсистирати на европским интеграцијама, ако се претходно не интегришу Србија (са Косовом и Метохијом), Република Српска и Црна Гора. Граница између Србије и Црне Горе је бесмислена и не треба да постоји, она је својеврсни „Берлински зид“ на Балкану који дели један народ на две државе. Држава Србија треба да помогне Српску Цркву и друге установе и организације у Црној Гори на све расположиве и легалне начине. Наравно у све ове активности треба укључити и Русију чија актуелна власт је показала пуно разумевања за искушења кроз која српски народ пролази.

            Радојко Љубичић, председник управног одбора Покрета 1389