Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Ставови УЧК и ЕУ се потпуно поклапају

Хашим Тачи потврдио

16.04.2013.

 

РТС: уторак, 16. апр 2013, 18:11 -> 18:35

Тачи: Прихватање Ахтисаријевог плана је компромис

http://rts.rs/page/stories/ci/story/1/Политика/1306534/Тачи%3A+Прихватање+Ахтисаријевог+плана+је+компромис.html

Надам се постизању споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, рекао косовски премијер Хашим Тачи, пред одлазак у Брисел на нову рунду преговора са Ивицом Дачићем. Косово учинило компромис прихватањем Ахтисаријевог плана, истакао Тачи.

Председник Владе Косова Хашим Тачи рекао је да се нада постизању споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, што је у обостраном интересу, и истакао да је Косово учинило компромис прихватањем Ахтисаријевог плана.

Тачи је, на приштинском аеродрому пред одлазак у Брисел на нову рунду преговора са српским премијером Ивицом Дачићем, рекао новинарима да би споразум означио крај "вековном сукобу две земље" и допринео нормализацији "добросуседских односа".

Косовски премијер је навео да ће споразум који буде постигнут са Србијом бити у потпуном складу са Уставом, законима и интересима Косова, и у складу с највишим европским стандардима.

Тачи је поновио да су услови за постизање споразума расформирање паралених безбедносних структура на северу Косова, формирање асоцијације општина са српском већином без извршних и законодавних овлашћења, слобода кретања људи и робе, функсионисање судства према јединственом правосудном систему Косова, што ће обезбедити Еулекс, Кфор и институције Косова и слободни избори у општинама на северу у организацији ОЕБС.

Према његовим речима, предлози Косова су у потпуном складу са ставовима ЕУ и да их САД безрезервно подржава.

"Верујем да ће почети нова епоха у нашим односима, док ће се Косову отворити пут европских интеграција и учлањења у УН", навео је Тачи.

Данас је у Бриселу објављено да ће се премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, сутра пре подне састати у Бриселу да би наставили преговоре о могућем решењу питања заједнице српских општина на Косову.

 

 

03.04.2013 | 18:50
H. Taci: Kosovo je odavno spremno za sporazum
Izvor: KIM | komentara: 0
“Srbija bi trebala da uvidi realno stanje i prihvatiti sporazum o normalizaciji odnosa na koji je Kosovo odavno spremno”, kazao je danas kosovski premijer Hasim Taci po povratku iz Brisela.

http://radiokim.net/vesti/h-taci-kosovo-je-odavno-spremno-za-sporazum.html

Na konferenciji za novinare Taci je kazao da su pregovori bili dugi i teski i da je delegacija Srbije trazila dodatno vreme za konsultacije.

Kosovski premijer je istakao da je asocijacija srpskih opstina za Kosovo prihvatljiva, ali samo ukoliko bude formirana po kosovskim zakonima bez izvrsnih i ustavnih ovlascenja.

“Sto se tice udruzenja opstina zelim da naglasim da ce se to ostvariti prema Ustavu i Zakonima Kosova. Asocijacija opstina sa srpskom vecinom nece imati izvrsne i zakonodavne nadleznosti, a nece predstavljati ni neku trecu vlast. U isto vreme i pravosudni sistem ce biti jedinstven na celoj teritoriji Kosova, Kosovo ce imati jedan policijski sistem u jednom komandnom lancu. Policija ce funkcionisati prema kosovskim zakonima i u sklopu ministarstva unutrasnjih poslova. Ubrzo sa stvaranjem uslova moci ce da se organizuju i lokalni izbori u opstinama na severu i nakon ovih izbora moci ce da se formira asocijalcija opstina sa srpskom vecinom”, kazao je Taci.

Taci je najavio gasenje svih “ilegalnih bezbednosnih struktura”, rekavsi da ce nakon toga biti moguce slobodno kretanje ljudi i robe, na celoj teritoriji Kosova.

Prema njegovim recima stav kosovske delegacije se u potpunosti poklapa sa stavovima EU. On je istakao da veruje u postizanje sporazuma i da bez obzira na to sto su pregovori teski i dugi za proces se jos uvek ne moze reci da je zavrsen ili neuspesan.

“Postizanje sporazuma nije samo u korist Kosova, nije samo u korist jedne zajednice nego je u korist dobrosusedskih odnosa, u korist svih gradana i u korist je evropeizacije celog regiona. Nadamo se da ce Srbija prihvatiti realnost i da ce prihvatiti sporazum. Svestan sam i znam da to nisu lake odluke ni za jednu zemlju, ni za jednog lidera, ali svako od nas bilo u Pristini ili u Beogradu treba da gleda u pravcu buducnosti kako ne bi smo bili taoci proslosti i trebalo bi da kod svakog od nas dominira odlucnost za postizanje sporazuma”, kazao je Taci.

Kosovski premijer se posebno zahvalio baronici Ketrin Eston za posvecenost dijalogu, SAD na garancijama koje su predstavili, EULEKS-u na podrsci i zalaganju koje je imao u ovom procesu, politicarima i gradanima Kosova koji su kako je istakao imali puno strpljenja i poverenja u kosovsku delegaciju.

 

Косово и Метохија или Европска унија? - погледајте