Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Стоп уласку Црне Горе у НАТО пакт

24.12.2016.

Покрет 1389 децембра 2016. покреће кампању против уласка Црне Горе у НАТО пакт. Разлога има и превише. Србија и Црна Гора су као делови СР Југославије преживели НАТО агресију 1999. године. Као што рече патријарх српски Герман: Опростити морамо, заборавити не смемо. Црна Гора никако није безбедносно угрожена од стране било кога ван НАТО пакта и нема никакве потребе да се сакрива и штити унутар НАТО-а. Атлантске интеграције су приватни пројекат Мила Ђукановића и његовог политичког картела без подршке грађана Црне Горе. Евентуални улазак у НАТО би морао да добије претходно одобрење на референдуму.

Улазак Црне Горе у НАТО био био чин супротан историјским вредностима Црне Горе, јавном моралу и етици која се развијала вековима. Тиме би се нарушила државотворна традиција. Православна Црква је устала јасно и одлучно против оваквог потеза, што је мудром човеку довољно да се добро преиспита и да не ратује против Бога. Влада Црне Горе нема право да повлачи потезе изван својих овлашћења и да нарушава добре односе са Православним словенским земљама Србијом, Русијом, итд. Влада Црне Горе у овом случају прекорачује своја овлашћења и нема легитимитет за овакву политику.

Народ Србије и Црне Горе су један исти српски народ и нико нема право да уноси поделе међу нама. Пошто је Србија веома далеко од НАТО пакта, због окупације Косова и Метохије, изузетно лоше репутације ове алијансе у српском јавном мњењу, блискости Србије и Русије, итд, то би улазак Црне Горе у НАТО значио погоршање односа са Србијом, погоршање односа унутар једног народа и беспотребно стварање напетости и непријатности. Заиста нема потребе пуно доказивати очигледну чињеницу да је улазак Црне Горе у НАТО пакт опасан авантуризам, веома лоша идеја у интересу мале групе људи у врху подгоричких власти и да је противан основним друштвеним вредностима и политичкој култури. Има индиција да ће нова администрација у Вашингтону Доналда Трампа променити (поправити) значајно политику према Србији (а могуће и региону) и стога би било преурањено сада повлачити исхитрене потезе који немају перспективу одрживости.

 

Црна Гора - српска Спарта

 

плакат у високој резолуцији

Стоп уласку Црне Горе у НАТО пакт