Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Стрпљив разговор са неистомишљеницима

10.01.2016.

Божићна изложба је одржана 8. јануара на старом месту; и овога пута смо се трудили да решимо разне техничке проблеме пре изложбе са врло скромним средствима којима располажемо. Изложба у снежном амбијенту је после јучерашње мећаве ипак била пријатна.

Дељени су масовно нови летци (можете их погледати у електронској варијанти на сајту: http://abortus.rs ). Изложба траје већ око годину и по дана и за то време смо у живом непосредном контакту са младим људима (и са осталима) приметили да је знатно порасло разумевање и подршка за идеју забране абортуса, али исто тако се све брже троши стрпљење омладине која жели да живи онако како они сматрају да је „нормално“ (како су видели на ТВ или на интернету и сл.) и све је више оних који желе да напусте Србију и оду „негде“ или било где или негде на запад и слично. Разлози су наизглед материјалне природе, али ипак осећамо да се иза њих заправо крију други, дубљи разлози незадовољства, бесперспективности, неправде, инфериорности итд.

Било је и младих девојака које су жустри и оштри заступници абортуса као права на своје тело и одлучивање о својој будућности, итд. Примeтили смо да оне имају вруће ставове, а мало знања о теми – ситуација је била донекле и непријатна али заиста желимо да разговарамо са свима и са неистомишљеницима. Изнели смо ставове научне, демографске, верске, моралне итд у прилог томе да нерођеном детету не треба одузимати живот због проблема и недоумица које има мајка. Дете од зачећа има пол: мушки или женски и свако абортирано дете је дечак или девојчица у односу приближно пола-пола, па ако су половина абортиране деце дечаци како онда дечак, мали мушкарац може бити део женског тела? Нa основу упарености Х и Y хромозома и сл. жена никако не може фетус, ембрион у свом стомаку сматрати делом свог тела, јер се тај плод драстично разликује од мајке: генетика, крвна група, итд.

Очигледно је да Србији прети велики демографски слом јер велики број младих планира да напусти Србију у потрази за бољим и лепшим животом, а то значи да ћемо кроз 2 или три деценијe остати без стручњака, војника, лекара, инжењера, (пољо)привредника, итд.

Ставови младих су пуни предрасуда и заблуда засновани без тврдих чињеница, логике и историје. На високом нивоу су на жалост себичност и хедонизам. Поштовање према другима је ниско. Ипак и број оних који су свесни алармантности ситуације је све већи, а тиме - колико видимо - и подршка забрани абортуса. Време је да се вратимо поштовању сваког људског живота као светиње, ту не сме бити релативизације.

На крају изложбе 5-огодишња Милица је нацртала анђела по имену Амин или Анмин:

 

http://abortus.rs

Међународна иницијатива за забрану абортуса