Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

министар Шутановац за НАТО пакт!

На трећи дан Божића, дневни лист Прес доноси интервју са министром одбране Драганом Шутановцем, у коме "жути" функционер открива своје ставове, а уједно и ставове владе Тадић-Цветковић чији је министар, као и Демократске странке чији је потпредседник. Сада је јасна и репресија против Покрета 1389 и других родољубивих удружења - желе се ућуткати сви који се супротстављају уласку Србије у НАТО пакт! Ево кључних навода ШуНАТОвца:

Beograd 09. 01. 2010 Press Intervju, Dragan Sutanovac, ministar odbrane

Sutanovac: Srbija u NATO,sto da ne

...ukoliko zelimo da u Srbiji uspostavimo evropske sisteme vrednosti, to podrazumeva i evroatlantski sistem bezbednosti. ...

Sta Srbija gubi u slucaju da ude u NATO?
- Ne vidim nijednu negativnu pojavu po Srbiju.

Najveci poslovi su nam u Iraku, ...

- To znaci da od 2011. vise nece biti obaveznog sluzenja vojnog roka.

- Ne mislim da je 300 evra jedini imperativ, a da ce glavni, kao i svuda u svetu, biti odlazak u mirovne operacije.

Politika koju zagovara predsednik LDP-a Cedomir Jovanovic je u stvari politika najbliza onome sto u Srbiji propagira nevladin sektor. I mislim da tako nesto u Srbiji treba da postoji. (да подсетимо: ЛДП се залаже за независност Косова и Метохије)

Цео интервју можете прочитати - овде. На сајту Преса - овде

Истог дана се на веб сајту Преса појавило 118 коментара, од којих су практично сви веома оштра критика оваквих ставова Шутановца.

Овакви анти-државни и анти-народни ставови министра Шутановца чине логичку целину са противуставном и нелегитимном кандидатуром за чланство у Европској унији, коју је Борис Тадић предао 22. децембра у Стокхолму. Позивамо све појединце и колективе у Србији којима је стало до поштовања закона и основне воље народа, као и до очувања минимума државности - да устану против оваквих потеза режима, како би се сви заједно изборили за цивилизовано друштво и слободу.

Подсећање на НАТО бомбардовање 1999. године - погледајте

  

 

Референдум о уласку у НАТО

Група јавних личности, познатих интелектуалаца, професора, уметника, писаца и других, тражи расписивање референдума на којем би се грађани Србије изјаснили о чланству Србије у Северноатлантској алијанси.

Група од 200 јавних личности затражила је данас расписивање референдума на којем би се грађани Србије изјаснили о чланству Србије у НАТО.

за референдум!

"Грађани Србије су једини позвани да одлучују о својој будућности. У такве одлуке спада и питање чланства Србије у НАТО, на коме се легитиман одговор може дати само на демократском референдуму", стоји у захтеву 200 јавних личности.

У захтеву, који је на конференцији за новинаре прочитао академик Матија Бећковић, тражи се благовремено расписивање референдума и истиче да је Србија војно неутрална земља која је претрпела "злочиначко бомбардовање и уништавање" током НАТО бомбардовања 1999. године.

Речју да је "Србија исток западу и запад истоку" одређен је њен пут, идентитет и положај међу народима, стоји у захтеву уз подсећање да Србија никада није била члан ниједног војног савеза и "било би неразумно и погубно да то учини баш сада уласком у једини преостали војни савез".

"Остајући верна себи и својим традицијама, војно неутрална Србија није никакав изузетак. И низ европских држава, чланица Европске уније, нису чланице НАТО из својих принципијелних, историјских, политичких, економских, идеолошких, моралних разлога", наводи се у захтеву.

У захтеву се наглашава да српски народ не може прећи преко чињенице да је НАТО бомбардовао Србију, "уз гажење свих освештаних норми међународног права".

Референдум грађана уставно право

"Уз то, са најважнијих говорница света, Србија је више пута објавила да никада неће признати независну државу Косово. То значи и да никада неће ући у НАТО. Независно Косово је дело НАТО алијансе која је ту лажну државу створила и у њој себи доделила врховну и неприкосновену власт", стоји у захтеву.

"Уласком у НАТО Србија би зато једновремено признала независност Косова", наводи се у захтеву и истиче да, као и друге европске државе које нису чланице НАТО, ни Србија не би била ни мање европска, демократска и успешна.

Бећковић је нагласио да је референдум о чланству Србије у НАТО предвиђен Уставом, али да постоји бојазан да се то питање може решити иза затворених врата.

"Ово питање не може решити ниједна партија, влада, ни скупштина", нагласио је Бећковић.

Председник Центра за националну стратегију у Београду Светозар Стојановић истакао је да је отварање јавне расправе неопходно, јер изјаве неких званичника о евентуалном чланству Србије у НАТО изазивају забуну.

Смајловић: Одговор могу дати само грађани

"Сасвим нам је довољно Партнерство за мир са НАТО. Ако бисмо постали чланица НАТО не бисмо могли да задржимо тесне везе ни са врло бројном и значајном групацијом несврстаних земаља. А не бисмо ни очували углед земље која принципијелно учествује у мировним мисијама Уједињених нација", поручио је Стојановић.

Новинарка Љиљана Смајловић поручила је да је захтев за расписивање референдума оправдан, јер се такво крупно и судбоносно питање не може препустити политичарима.

"Такав одговор на референдуму могу дати само грађани ове земље", рекла је Смајловић.

Поред учесника конференције, захтев су потписали лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница, епископи Српске православне цркве Амфилохије, Артемије, Хризостом, Атанасије Јефтић, бивши министри унутрашњих послова Драган Јочић и Душан Михајловић и бивши директор БИА Раде Булатовић.

Захтев је потписало и више академика, уметника и професора универзитета, међу којима су Емир Кустурица, сликар Бата Михајловић, Момо Капор, Коста Чавошки, Драгослав Михајловић, Василије Крестић, писци Душан Ковачевић, Синиша Ковачевић и Слободан Ракитић.

РТС, понедељак, 11. јан 2010, 14:31 -> 15:26