Насловна О нама Download Везе Контакт

Сурвивализам

24.12.2010.

Томислав Крсмановић, истакнути српски књижевник и борац за људска права, одржао је 23. децембра 2010. у "Заводу за проучавање културног развитка" у Улици Риге од Фере бр. 4, на Дорћолу, другу промоцију своје књиге "Сага о ...ићима". Промоција је одржана у оквиру циклуса Кафа културе. Водитељ, глумац који је читао одломке из романа и еминентни саговорници изнели су веома позитивне утиске о књижевном делу. Занимљиво је да је ово већ друга промоција романа који још није одштампан, односно није пронашао издавача, мада има озбиљне рецензије.

Ипак, оно по чему ће ово подневно представљање остати упамћено је стварање новог књижевног и друштвеног концепта - сурвивализма. Наиме, аутор је "Сагу о ...ићима" написао као аутобиографски роман. Радња почиње 1940. године, када је писац имао 4 године. Већ са 5 година Томислав доживљава немачко бомбардовање и терор нацистичког окупатора. Након Другог светског рата и геноцида над Србима почиње Титова страховлада коју су обележили бројни злочини против такозваних "непријатеља система", укључујући ликвидације политички неподобних по иностранству, од стране тајне службе. Деведесете године доносе ратове, санкције, медијски рат запада против Срба, инфлацију, стотине хиљаде избеглица, прогоне са вековних постојбина, сиромашење, итд. Након 5. октобра 2000. страдање Срба и пропадање државе се настављају још брже: народу се намеће комплекс кривице, расте број умрлих, природни прираштај је негативан, долази до београдизације Србије, села пропадају, расте број наркомана, нагло расте број оболелих од рака, привреда пропада, висок је број незапослених, угрожена су људска права, спроводи се терор над Србима на Космету, власт није у стању да се одупре притисцима запада, јавна култура опада, јавни морал ишчезава, здравље грађана је угрожено, итд.

Томислав Крсмановић се ипак не предаје, већ истиче да упркос свим недаћама, које су он сам и његов народ претрпели, (наводи многе примере кроз приче) нагон за животом и преживљавањем воде човека и народ кроз сва искушења и дају му снагу да истраје и опстане! Господин Крсмановић кроз свој живот уједно проживаљава и невоље српског народа; он препоручује позитивно, ведро приступање животу и учење на свом и туђем искуству, јер се човек заправо богати применом преживљеног и не понављањем грешака.

Сурвивализам је званично промовисан као књижевни и друштвени концепт, тојест као матрица која почиње да доминира српским друштвом. Народ то просто назива: преживљавање! Сурвивализам је спој биолошког, духовног, уметничког, социјалног, историографског у амбијенту савременог. Он се намеће као потребан или чак неопходан за опстанак у европској Србији, друштву у интеграцијама, кризи, реформама, нихилизму. Сурвивализам се може применити и знатно шире - ван оквира Србије. Он је горки талог европских интеграција, сурова реалност након распршивања транзиционих илузија. Остала је борба за голи живот - појединца, породице, народа. Овај нови постмодерни, реалистични правац ће вероватно задобити пуно поштоваоца у Србији и свету у наредном периоду, јер је сурово искрен и бескомпромисан, додирује дубину човековог бића. Сама појава сурвивализма у Србији крајем децембра 2010. године говори јасно да су нам неопходне темељне, суштинске промене, потпуно преусмерење медија, установа и државе, ка вредностима духовности и човечности, ка коренима наше Православно словенске културе и цивилизације. Појава сурвивализма нам јасно говори да су угрожени идентитет и егзистенција српког народа, те да овај проблем треба крајње озбиљно схватити и свестрано, марљиво, тимски приступити његовом решењу.

Опасност буди нагон за преживљавањем - настаје сурвивализам: